Search

POTPISAN PETOGODIŠNJI SPORAZUM KOJI GARANTIRA DOSTIGNUTA PRAVA BORCIMA

Petogodišnji Sporazum između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija potpisan je danas u Sarajevu.

Radi se o dokumentu o kojem su predstavnici Vlade i udruženja koji okupljaju pripadnike boračke populacije pregovarali više od godinu dana, a u posljednje dvije godine upriličeno je 200 sastanaka da bi u ovaj sporazum bilo ugrađeno sve ono što su borci naveli kao prioritetno.

Potpisnici sporazuma izrazili su danas zadovoljstvo ovim činom, ističući da predstavnici udruženja koji su bili dio tih pregovora okupljaju više od 300.000 pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica, a njime se garantira da u narednih pet godina dostignuta prava boraca neće biti umanjivana.

Kako su na press-konferenciji potvrdili predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Dragan Rodić i uime Koordinacije boračkih organizacija Armije Republike BiH Šerif Patković, svi oni se zalažu za uspostavljanje registra.

– Time bi bilo osigurano da se tačno zna šta su čije zasluge, ko su pripadnici tih udruženja, te bi konačno bila stavljena tačka na ovu priču – istaknuli su, dodajući da zbog toga i oni traže uspostavljanje registra.

Patković je još dodao da problem predstavlja i federalni Zakon o udruženjima i fondacijama koji dozvoljava da tri osobe budu u nekoj organizaciji i da oni koji nisu pripadnici boraca mogu udruženje nazvati boračkim.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević iznio je podatak da će u narednih pet godina biti preusmjereno više od 100 miliona KM za rješavanje socijalno-statusnih pitanja korisnika boračko-invalidske zaštite.

Važnim je istaknuo da se konačno dođe do ljudi kojima je pomoć potrebna, a do sada je nisu dobijali, što bi registrom boraca trebalo biti utvrđeno.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević podsjetila je da se 30 posto ili oko 570 miliona KM prihoda u federalnom budžetu izdvaja za braniteljsku populaciju, dodajući da je potpisanim Sporazumom garantirano da će Vlada FBiH i dalje biti glas boraca.

– Mora se otvoreno pričati o svim ljudima koji imaju prava po bilo kom osnovu u budžetu, te se mora napraviti i iščistiti registar korisnika ovih sredstava – pojasnila je Milićević.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je ovo prvi korak u promjeni načina rješavanja pitanja ove populacije, ponovivši da je važno riješiti pitanje reprezentativnosti udruženja budući da ih je sada u Federaciji 1.601, te se svako može proglasiti legitimnim u pregovorima s Vladom.

– Ključne zakone koji bi trebali riješiti pitanja boraca Vlada je utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru i time uradila svoj dio posla – istaknuo je Novalić, još jednom kazavši da je važno borcima vratiti dostojanstvo i osigurati im da žive od svog rada.

Kako je zaključeno, današnji čin potpisivanja Sporazuma predstavlja dobru saradnju  Vlade Federacije BiH i Koordinacije boračkih udruženja, te je izražena nada da će tako biti i u budućnosti.

Kabinet ministra /FENA

Ostale aktuelnosti