Search

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovali centralnoj manifestaciji za Dan Zlatnih ljiljana

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić prisustvovali su centralnoj manifestaciji za Dan Zlatnih ljiljana.

Domaćin 26. tradicionalnog susreta Zlatnih ljiljana FBiH je Bugojno. Pomenuta manifestacija održava se povodom 9. maja Dana Zlatnih ljiljana, u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH.

Delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće na Šehidskom mezarju i spomeniku ispred MSŠ Gimnazije Bugojno.

Svečana akademija i kulturno zabavni program održan je u Kulturno-sportskom centru Bugojno.

– Svim dobitnicima najvećeg ratnog priznanja i članovima porodica poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ovog priznanja, povodom Dana Zlatnih ljiljana, upućujem zahvalnost na velikoj hrabrosti, požrtvovanosti i nemjerljivom doprinosu u borbi za odbranu i oslobođenje Bosne i Hercegovine. Na temeljima vašeg puta, vaše žrtve, hrabrosti i herojstva naše generacije grade državu, narod i nastavljaju borbu za bolju budućnost svakog građanina Bosne i Hercegovine. Armija RBiH najbolja je vojna sila koja je ikada kročila ovom zemljom, a vi ste najbolje od nje. Hvala vam što ste branili i ideje i vrijednosti na kojima se temelji civilizovani svijet-slobodu, zajednički život u miru i demokratiju, istakao je Lokmić.

Danas se ujedno obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, kojim se odaje počast žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu, koji su svojom borbom i zalaganjem doprinijeli stvaranju slobode i jednakosti za sve građane.

Ostale aktuelnosti