Search

PREMIJER NOVALIĆ I MINISTAR BUKVAREVIĆ U GORAŽDU NA OTVARANJU 15. SPORTSKIH IGRA RVI FEDERACIJE BIH

Goražde, 14.7.2018. godine: Danas su u Goraždu svečano otvorene 15. Sportske igre RVI FBiH. U prisustvu ekipa učesnica, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa i Ambasade Republike Turske u BiH, koja je jedan od pokrovitelja manifestacije, igre je otvorio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Uz defile ekipa učesnica i ratnih zastave Armije RBiH odata je počast najhrabrijim sinovima koji su u temelje BiH  ugradili svoje živote. Uz lokalne zvaničnike, dobrodošlicu u herojsko Goražde gostima je poželio predsjednik Saveza RVI „Sinovi Drine“ BPK Safet Sijerčić, dok je na značaj i simboliku 14. i 15. jula za  BiH, ali i Tursku, ukazao Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH.

Istakao je da su ratni vojni invalidi ponosni što su među njima ratni komandanti i generali koji su ih vodili u teškim trenucima.

– Organizacija naših igara nosi naziv „Odbrana BiH – Odbrana Igmana“ zato što je u sedmom mjesecu 1993. godine bio ugrožen glavni grad i država BiH, a 15. juli je ključni datum u kojem su svi korpusi hrlili na Igman, ginuli i davali svoje dijelove tijela. To je ujedno datum kada se i u Turskoj trebalo desiti krvoproliće – kazao je Delić.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç ocjenio je posebno značajnom činjenicu da se ove godine igre održavaju u Goraždu „gradu heroju“, koji je svoju hrabrost i herojstvo pokazao u više navrata.

– Danas smo se okupili kako bi odali počast svim onim žrtvama koje su poginule u ratu u BiH, ali ujedno i našim žrtvama kojih je bilo 251 u noći 15. jula, kada je odbranjena demokratija uz volju i hrabrost naroda Turske. Zahvaljujući našim herojima mi se danas nalazimo ovdje da kao dvije bratske zemlje i heroji nacije otvorimo ove igre – kazao je ambasador Turske u BiH.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodličakog rata Salko Bukvarević, kojem je ovom prilikom dodjeljeno specijalno priznanje za doprinos od strane Saveza RVI Federacije BiH,  kazao je da se nikada ne možemo dovoljno odužiti najhrabrijim građanima ove zemlje i da je briga o njima trajna zadaća. Po riječima Bukvarevića, sport za RVI znači i rehabilitaciju i zdravstveni oporavak, a na institucijama je da ih podrže.

– Mi 23 godine nakon rata imamo 48.000 ratnih vojnih invalida, 40.000 porodica poginulih i možemo kazati da je svaka stopa naše zemlje natopljena krvlju šehida i nevino stradalih građana. Ratni vojni invalidi su mene zadužili da na svakom mjestu pošaljem poruku našim prijateljima i neprijateljima domovine, da BiH svakome narodu podjednako pripada – kazao je Bukvarević.

Dodao je da zbog te činjenice branioci poručuju da ne mogu prihvatiti nikakvu podjelu BiH te da oni podržavaju njen euroatlantski put i prosperitet.

– Zato smo se borili, ginuli, davali dijelove tijela. Želimo da našoj djeci ostavimo slobodnu, demokratsku, cjelovitu i prosperitetnu državu BiH – poručio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Sportske igre otvorio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ističući da je i ovo jedan vid podrške braniocima BiH.

– Trećinu našeg mandata obilježila su pitanja boraca. Naša obaveza i prema RVI mora trajno ostati, u svakom pogledu, i naravno podržavamo sve njihove aktivnosti pa i ove sportske. To pokazuje da su RVI  integrirani dio društva koji je spreman i za  sve druge napore u našoj zemlji – kazao je Novalić.

U sklopu manifestacije u holu Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ otvorena je i izložba eksponata i ratnih fotografija Goražda, ali i fotografija o pokušaju državnog udara u Turskoj. O istoj temi u Islamskom kulturnom centru održan je i okrugli sto.

Za učesnike igara upriličen je i historijski sat na izletištu Rorovi te je polaganjem cvijeća odata počast poginulim braniocima i djeci Goražda.

Učesnici 15. Sportskih igara RVI FBiH takmiče se u osam sportskih disciplina. Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja obavit će se sutra.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti