Search

PREMIJER NOVALIĆ, SA MINISTRIMA BUKVAREVIĆEM I ČAMPAROM, PRIMIO REPREZENTACIJU BOSNE I HERCEGOVINE U SJEDEĆOJ ODBOJCI

PREMIJER NOVALIĆ, SA MINISTRIMA BUKVAREVIĆEM I ČAMPAROM, PRIMIO REPREZENTACIJU BOSNE I HERCEGOVINE U SJEDEĆOJ ODBOJCI

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, s ministrima  Salkom Bukvarevićem i Aljošom Čamparom i pomoćnikom ministra Adnanom Džindo, danas je primio reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci, koja je početkom septembra na Paraolmpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojila srebrenu  medalju.

Novalić je čestitao  najtrofejnijoj bh. reprezentaciji na novom uspjehu i podsjetio da su bh. odbojkaši dosada osvojili više od 20 medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima.

– Uime Vlade FBiH želim da iskreno zahvalim što ste nam nam dali razlog za veliku radost. Osvajanjem trećeg paraolimpijskog srebra još jednom ste dokazali svoje sportsko umijeće i pokazali kako se brane boje svoje domovine, iako imate slabije uvjete od svojih  rivala. Radili ste na promociji svoje zemlje i stvorili brend. Vaši izuzetni uspjesi na međunarodnim takmičenjima, na kojima na najbolji način predstavljate našu Bosnu,  građanima naše zemlje moraju biti primjer da je uprkos svemu moguće dostići najviše ciljeve. Siguran sam da ćete nam i ubuduće donositi najblistavije trofeje s evropskih i svjetskih takmičenja – kazao je premijer Novalić.

Na čestitkama je zahvalio predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH i kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić.

–  Zahvaljujem Vladi FBiH na učešću u projektu za odlazak na Paraolimpijske igre i značajnoj pomoći da naši  paraolimpijci prvi put odu i vrate se s takmičenja bez ikakvih problema – kazao je Delalić.

Na prijemu se razgovarlo o brojnim temama vezanim za status sporta, posebno sporta za  invalide.

Bh. paraolimpijci su ukazali na  potrebu promjene uredbe Vlade FBiH o nagrađivanju sportista i sportista sa invaliditetom.

Po riječima Delalića osobe s invaliditetom u već  tri-četiri godine su diskriminirane, jer su sredstava za nagrađivanje sportista sa invaliditetom upola manja u poređenju s sa drugim sportistima.

Paraolimpijci očekuju da će Vlada donijeti novu uredbu po kojoj bi u nagrađivanju bili izjednačani svi sportisti, kao što je to slučaj i u zemljama regiona i šire.

Vlada FBiH je na prošloj sjednici donijela zaključak da Ministarstvo  kulture i sporta tu uredbu promijeni.

(FENA) E.F.

Ostale aktuelnosti