Search

Pripreme za manifestaciju “Odbrana BiH-Igman 2019“ teku prema planu i programu

Sarajevo, 17.07.2019. godine: Organizacioni odbor manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2019“ kojim predsjedava federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević danas je održao sastanak na kojem je usvojen plan i prigram ovogodišnje manifestacije te su su prezentirani i usvojeni izvještaji svih pododbora.

Današnjem sastanku prisustvovali su, između ostalih, i ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Ismir Jusko te direktor Fonda memorijala KS Suad Zijadić. Konstatirano je da sve pripreme teku prema očekivanjima, te da nema većih poteškoća u realizaciji svih aktivnosti koje prethode manifestaciji koja svake godine okuplja desetine hiljada veterana, predstavnike svih nivoa vlasti te veliki broj omladine.

Ove godine manifestacija će se održati 01. i 02. augusta, a centralni dio obilježavanja bit će upriličen u petak, 02. augusta na platou Velikog polja na Igmanu gdje će se održati prigodan kulturno-umjetnički program i defile veterana. Prema informacijama sa terena i izvješću Podobora za vojne počasti ove godine se očekuje masovan dolazak veterana koji će biti dio defilea te su pozvali sve građane Bosne i Hercegovine da se priključe ovoj izuzetno značajnoj manifestaciji i svojim dolaskom uveličaju njen značaj. Autobusi će biti planirani za brojne gradove širom domovine tako da će svi oni koji budu željeli imati i besplatan prevoz i topli obrok.

Tradicionalno, i ove godine bit će upriličen prigodan vjerski program za poginule branioce Armije i MUP-a RBiH svih konfesija. Također, nakon klanjanja džuma-namaza u ratnoj džamiji na Igmanu bit će proučena i Dova za domovinu a hutbu će održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Organizacioni odbor  danas je prezentirao i najavni džingl manifestacije koji će biti plasiran putem medija a želja organizatora je da se ove godine manifestacija podigne na još veći nivo.

Simbolični moto ovogodišnje 19. manifestacije „Odbrana BiH-Igman 2019“ je „Dođi i posvjedoči“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti