Search

PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTAŠI – INVALIDI BIH ZA 2017. GODINU

PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTAŠI – INVALIDI BIH ZA 2017. GODINU

Pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno  – oslobodilačkoga rata, a u organizaciji Sportskog saveza invalida Federacije Bosne i Hercegovine, u Olimpijskom muzeju Zetra, 21. prosinca, održana je svečanost proglašenja najboljih sportaša i sportskih ekipa u sportu osoba s invaliditetom Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Nagrade i priznanja, sportistima su uručili, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno  – oslobodilačkoga rata doc.dr. Salko Bukvarević, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović,  ministar za boračka pitanja kantona Sarajevo Muharem Fišo, ministar kulture i sporta kantona Sarajevo Mirvad Kurić, kao i mnogi drugi.

Prvi put nakon 20 godina, izabrani su najuspješniji sportaši u konkurenciji neparaolimpijskih sportovima.

Kod muškaraca sportaši godine su Nedžad Dedić, (Sarajevo), Mirsad Kličić (USK) i Rasim Topalović (USK). Najuspješnije sportašice su Vahida Bešlagić (pikado) i Safija Kahrimanović (kuglanje).

Za najuspješnije perspektivne sportaše, proglašeni su Edna Šunjić,(Sarajevo) Ismail Zulfić, Sarajevo) i Dražen Duvnjak.

Za najuspješniju mušku ekipu, žiri je proglasio Reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci koja je ove godine na europskom prvenstvu osvojila bronzanu medalju. Na drugom mjestu je reprezentacija BiH – košarka u kolicima i Reprezentacija SU SRI Kantona Sarajevo u streljaštvu.

U neparaolimpijskom sportu, žiri je proglasio najbolje ekipe, a to su: Reprezentacija SSRI USK u malom fudbalu, reprezentacija SU SRI KS u šahu i reprezentacija ZDK u sportskom ribolovu.

Za najuspješnije trenere proglašeni su Mikrza Hrustemović, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, te Armel Mulić i Huso Čamo.

Prema odluci Upravnog odbora SSI FBiH i Žirija, posebna priznanja za posebne zasluge u razvoju pokreta tjelesne kulture, dodijeljeno je pet specijalnih nagrada, a dobitnici su: ministar Vesko Drljača, Nusret Baručija, Mensur Sinanović, Damir Žuga i Rašid Hadžović.

Za najuspješnijega sportskog radnika u praolimpijskim sportovima, proglašeni su:Igor Mandić, Mirsad Mirojević i Mirsad Hasić.

U kategoriji ostalih sportova za najuspješnije sportske radnike proglašeni su: Selmo Ratković, Sanel Kopić i Šaban Haskić.

Nakon proglašenja najboljih sportaša u 2017. godini, Zora Dujmović, ministrica kulture i spora Federacije BiH uputila je iskrene čestitke svim sportašima za postignute uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni, te čestitala Sportskom savezu invalida FBiH na uspješno organiziranoj manifestaciji izbora sportaša invalida u 2017. godini.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti