Search

Razgovor o Prednacrtu zakona o demobilisanim borcima

Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, koji treba ujednačiti njihova prava na području Federacije, u roku od 15 dana bit će upućen na razmatranje skupštinama kantona, a nakon toga u dalju proceduru.

To je na današnjem sastanku federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević usaglasio s predstavnicima Saveza demobilisanih boraca i Koordinacije boračkih udruženja FBiH.

Prijedlog Saveza da se u zakon uvede borački dodatak nije prihvaćen, jer kako kaže Bukvarević to prevazilazi ovlaštenja resornog ministarstva odnosno 240 miliona KM, koliko bi najmanje bilo potrebno za boračke naknade na godišnjem niovu.

Savez traži da dodatak bude obračunavan po osnovu mjeseci provedenih u ratu, od 8. aprila 1992. do 23. decembra 1995. godine, u visini od oko jednu KM po mjesecu.

– U trenutku kada trebamo ispuniti uvjete za novi aranžman s MMF-om taj zahtjev nije moguć – kazao je Bukvarević.

U Prednacrtu zakona smatra da prava u značanoj mjeri popravljaju status pripadnika boračkih kategorija, a posebno prava demobilisanih boraca koji se nalaze na biroima za zapošljavanje. To su prava na zdravstvu zaštitu, liječenje, kao i pravo da prednost pri zapošljavanju imaju borci i članovi njihovih porodica.

– Na saborce koji dožive 60 godina i pripadnice Oružanih snaga koje dožive 50 godina, a ukoliko nemaju drugih primanja, odnosi se pravo na poseban dodatak od 25 posto prosječnog ličnog dohotka – rekao je Bukvarević.

Ako borački dodatak ne bude sastavni dio Prednacrta zakona Savez će se za to nastaviti boriti kroz parlamentarnu proceduru.

Bukvarević je naglasio da ostaje pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje za demobilisane borce kada navrše 57 godina u slučaju da imaju tri godine pripadnosti učešća u odbrani i 20 godina radnog staža. To je do danas iskoristilo 34.000 pripadnika Oružanih snaga, od čega je više od 18.000 demobilisanih boraca.

Vlada Federacije BiH je obavezna osigurati 50 posto te penzije, te sredstva koja je potrebno uplatiti za nedostajući vremenski staž za PIO.

Potredsjednik Saveza demobilisanih boraca Nijaz Hodžić istakao je pohvalnim što zakon definira maloljetne borce, pravo na korištenje kompletne zdravstvene zaštite odnosno na ovjeru zdravstvene knjižice bez obzira da li je obaveznik uplate doprinosa izvršio uplatu.

Propisano je i izdavanje identifikacijske kartice borcima na osnovu Jedinstvenog registra boraca, čije se donošenje očekuje.

U pogledu zapošljavanja Savez traži i pravo da, ukoliko se borcu tokom godine ne ponudi posao putem biroa to jest poslodavca, da mu se isplati 100 KM mjesečno, a ukoliko borac odbije posao bit će skinut sa Zavoda za zapošljavanje.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja FBiH Šerif Patković ocijenio je pozitivnim što se u Prednacrtu zakona tretiraju ljudi koji nemaju određenih primanja.

U vezi ovog zakona, Bukvarević je najavio da će u narednim danima biti održan sastanak s kantonalnim ministrima i drugim predstavnicima boračkih organizacija s ciljem usuglašavanja  radnog teksta ovog propisa.

kabinet ministra

Ostale aktuelnosti