Search

Saborce nikad ne smijemo zaboraviti

Saborce nikad ne smijemo zaboraviti

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević  je posjetio sjedište  Udruženja boraca „Crni Labudovi“ i gradilište budućeg centralnog spomen obilježja Crnih Labudova, gdje su ga domaćini upoznali sa dosadašnjim aktivnostima na izgradnji  spomen oblježja za sve poginule borce jedinice Crni Labudovi, koje se  gradi  u sarajevskom naselju Nedžarići.

U okviru centralnog spomen obilježja gradi se i Muzej soba jedinice Crni Labudovi, u kojoj će se moći vidjeti cjelokupan ratni put ove jedinice što je dio izgradnje i njegovanja  kulture sjećanja na odbrambeno-oslobodilački rat i  na saborce koji su dali svoje živote za jedinu nam domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Poslije toga je ministar Bukvarević sa predsjednikom i sekretarom Udruženja boraca „Crni Labudovi“ posjetio i saborca Francisa Ernesta. Tom prilikom se ministar lično upoznao sa radovima koji su izvedeni na renoviranju individualnog  stambenog objekta u kojemu stanuje Francis, a  u čijem je finansiranju pomoglo i  Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata, te mu je uručio skromnu pomoć, kao znak da ga saborci nisu  zaboravili.

Francis Ernest je jedan od bivših pripadnika jedinice Crni Labudovi, borac koji nema ništa, nema ni ličnih dokumenata, niti ostvaruje i jedno pravo kao bivši borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, a za vrijeme rata u R Hrvatskoj, od strane agresora mu je pobijena cijela porodica.

Ostale aktuelnosti