Search

SABORCI MINISTRA BUKVAREVIĆA IZ CRNIH LABUDOVA: PUNA PODRŠKA MINISTRU U NJEGOVOM RADU

Sarajevo, 27.03.2018.godine: Danas je u sjedištu resornog Federalnog ministarstva održan sastanak predstavnika Udruženja boraca „Crni labudovi“ i ministra doc.dr. Salke Bukvarevića.

Tema sastanka je bila informisanje o aktivnostima i planovima udruženja za tekuću godinu, kao i planovi realizacije otkrivanja Centralnog spomen obilježja u Nedžarićima u Sarajevu, koje je planirano za 10.05.2018.godine, kada je ujedno i Dan jedinice „Crni labudovi“.

Predsjednik udruženja  Avdo Subašić, zahvalio se ministru Bukvareviću i Ministarstvu na podršci i usmjeravanju koje je ovo Ministarstvo pružilo Udruženju u prethodne četiri godine.

– Vaše Ministarstvo radi u interesu svih pripadnika Armije RBiH i nastoji da se bori za prava porodica šehida i poginulih boraca, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i svih drugih koju su činili našu Armiju RBiH i mislim da su nakon Vašeg obraćanja na našoj skupštini, ljudi shvatili da ste Vi istinski patriota i da kao i 1991. godine kada ste se priključili Patriotskoj ligi i danas radite u interesu svih nas – rekao je Subašić.

Udruženje boraca „Crni labudovi“, kao jedan svijetli primjer boračkog udruženja, do sada je realizovalo brojne projekte, a posebno se izdvaja Centralno spomen obilježje za 79 šehida iz 36 općina koji su kao pripadnici ove elitne jedinice dali živote za Bosnu i Hercegovinu. Inače pripadnici elitne jedinice „Crni labudovi“ su bili sa prostora 56 općina iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima predsjednika Udruženja, prilikom otvaranja Centralnog spomen obilježja, Udruženje je planiralo pozvati sve porodice poginulih pripadnika i ujedno im uručiti zlatne povelje, kao mali znak zahvalnosti što su njihovi sinovi, očevi i braća dali živote za jedinu nam domovinu.

Pored ovog značajnog projekta, napominjemo da je Udruženja do sada realizovalo projekat izgradnje spomen obilježja na Špicastoj stijeni, izgrađeno je i spomen obilježje šehidima Konjica, a u završnoj fazi su i projekti izgradnje spomen obilježja za 11 šehida u Zavidovićima i 25 šehida sa područja općine Ilijaš, kao i Muzej u sjedištu Udruženja – naveo je Subašić.

Predstavici udruženja su ovom prilikom pozvali ministra Bukvarevića, na otkrivanje Centralnog spomen obilježja i ujedno izrazili apsolutnu podršku Ministru i Ministarstvu na svim poljima kada su u pitanju borci i pripadnici Armije RBiH.

Ministar Bukvarević  se saborcima iz „crnih labudova“  zahvalio na podršci, te je uputio čestitke ovom Udruženju na rezultatima rada, od kojeg krajnji korisnici borci imaju koristi.

– Ja se prije svega osjećam kao dio Patriotske lige i jedinice „Crni labudovi“ i svih onih patriota koji su stali u odbranu Bosne i Hercegovine i naravno da sada imamo zadaću da se brinemo o najznačajnijoj kategoriji građana Bosne i Hercegovine, koja je omogućila slobodu, dakle članovima porodica naših šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima Armije RBIH – naglasio je ministar Bukvarević.

Ministar je upoznao predstavnike Udruženja sa tekućim transferima za pomoć u izgradnji spomen obilježja i pomoć u obilježavanju značajnih datuma, te naglasio kako je neophodna podrška Udruženja kod dvije ključne stvari, a to je pomaganje našim saborcima kod povratka u manji BiH entitet i kod Zakona o pravima demobilisanih boraca kojim bi pomogli najugroženijim pripadnicima boračkih kategorija.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti