Search

Vlada FBiH – Većina zahtjeva boraca u proceduri je ispunjavanja

Ukoliko bi bio uveden borački dodatak u Federaciji Bosne i Hercegovine dvije trećine budžeta bilo bi izdvajano za boračko-invalidsku zaštitu, rečeno je danas nakon sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj je jedna od tačka dnevnog reda bilo upravo rješenje pitanja demobiliziranih boraca.

Iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata istaknuto je da je u okviru zakonskih nadležnosti i u saradnji s Koordinacijom boračkih udruženja poduzeto više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika boračke populacije.

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je danas da je Vlada zaključila da je većina zahtjeva boraca već ispunjena, naglašavajući da su zakoni koji preciziraju neke od njihovoh zahtjeva upućeni u parlamentarnu proceduru od kojih je jedan uspostavljanje jedinstvenog registra boraca.

Pozvao je okupljene ispred zgrade da imenuju svoje predstavnike i razgovaraju s nadležnima u Vladi FBiH, te je svoje saborce, kako ih je nazvao, pozvao da ne dižu ruku na sebe budući da su oni za sutra najavili da će se spaliti ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

– Možemo doći do rješenja i pomoći onima kojima je to potrebno. Očekujem da će prevladati razum te da do takvih stvari neće doći – kazao je ministar Bukvarević.

Podsjetio je da, kada je riječ o finansijskim sredstvima, Federalna vlada postigla je Sporazum sa udruženjima boraca o dostignutim sredstvima u budžetu namijenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija koji će biti potpisan 28. juna.

– On predviđa da su u budžetu osigurana sredstva za potrebe boraca i njih ne može biti više. Zahtjev za boračkim dodatkom jednostavno je nerealan i o tom pitanju trenutno ne možemo ništa obećati – zaključio je Bukvarević.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić iznio je podatak da Vlada izdvaja 570 miliona KM za boračke populacije od 1,9 milijardu KM prihoda Budžeta.

On je danas pojasnio da bi bilo potrebno osigurati još 770 miliona KM, a to bi uticalo na sve tokove u Federaciji BiH i Vlada će stoga o tome upoznati sve zainteresirane javnosti jer sama ne može preuzeti tu odgovornost, te će tražiti stav građana i cjelokupne javnosti.

U Federaciji BiH trenutno je 1.601 udruženje boraca, a Novalić kaže da bi bilo dobro da postoji samo jedno što bi olakšalo komunikaciju, ali Ustav FBiH i međunarodne konvencije garantiraju slobodu udruživanja.

Za premijera je od izuzetne važnosti ipak riješiti pitanje reprezentativnosti jer trenutno svako sebe može predstavljati kao legitimnog predstavnika interesa neke od boračkih kategorija.

– Možemo proglasiti reprezentativnosti i uveli smo kriterije reprezentativnosti. Prijedlog je da udruženje mora imati 30.000 članova, a jedna osoba ne može biti član više udruženja – podvukao je Novalić.

Također, dodao je da borci nisu i ne smiju biti socijalni slučajevi. Njima se, ističe premijer, mora osigurati da rade i žive od svog rada jer je to i način da im se vrati dostojanstvo.

Do sada je iz budžeta izdvojeno više od 10 milijardi KM za boračke naknade, a 570 miliona je najveći iznos za boračku zaštitu koji se izdvaja iz budžeta u regionu, istaknuto je premijer Novalić nakon sjednice Federalne vlade.

Jedan od zaključaka današnje sjednice je i da se osigura besplatan prijevoz borcima za ramazanski Bajram.

Ured Vlade za odnose sa javnošću

Ostale aktuelnosti