Search

U Čajniču otkriveno spomen-obilježje sa 238 imena ubijenih Bošnjaka

Čajniče, 07.09.2019. godine: Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovala je otkrivanju spomen-obilježja ubijenim Bošnjacima Čajniča.

U haremu džamije u mjestu Kapov Han u Čajniču uz prigodan vjerski program danas je otkriveno centralno spomen-obilježje šehidima i civilnim žrtvama sa područja ove općine, koji su svirepo ubijeni.

Spomen-obilježje braniocima i civilnim žrtvama Čajniča izgrađeno je uz podršku pojedinaca, institucija i društveno odgovornih kompanija kojima su danas uručene zahvalnice. Domaćini su posebnu zahvalnost izrazili Federalnom ministarstvu i resornom ministru koji je od početka bio uključen u ovaj projekat i koji je finansijski pomogao njegovu izgradnju. Federalno ministarstvo dobitnik je i zahvalnice za podršku u izgradnji spomen-obilježja.

Tokom ceremonije otvaranja spomen–obilježja, kojoj su prisustvovali i predstavnici susjednog BPK-a Goražde i Opštine Goražde, Muftijstva goraždanskog, poručeno je da zločini nad stanovnicima Čajniča, na Mostini, u Mahrevićima, Medoševićima i drugim mjestima, kao ni herojstva Čajničana koji su se borili u sastavu jedinica koje su branile slobodnu teritoriju Goražda, nikada neće biti zaboravljeni. Naglašeno je da će ono biti trajna opomena i podsjetnik na razmjere zločina počinjenih nad čajničkim Bošnjacima u proteklom ratu.

Svim Čajničanima, povratnicima i prognanicima, upućena je molba da sačuvaju vlasništvo nad svojom zemljom, te da ne zaborave svoje heroje.

Otvaranje spomen obilježja prvi je događaj u okviru obilježavanja 18. septembra Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražda.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti