Search

U Foči obilježena godišnjica stradanja 3.000 Bošnjaka u ovom gradu

Foča, 04.08.2019. godine: Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovala je obilježavanju godišnjice zločina nad 3.000 bošnjačkih civila Foče. Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Džaferović Obuća te ministar u Vladi BPK Edin Aganović.

Simboličnim spuštanjem bijelih ruža u Drinu sa mosta stradanja kod zloglasnog zatvora u Foči obilježena je još jedna godišnjica zločina nad 3.000 bošnjačkih civila iz ovog grada.

Članovi Udruženja žrtava rata ”Foča 1992 – 1995” svake prve nedjelje u augustu obilježe dan sjećanja na sve fočanske šehide i stravične zločine u kojima su ubijani, zarobljeni, silovani i mučeni u ovom gradu kako se žrtve, a ni zločini ne bi zaboravili.

Izet Spahić, predsjednik SO Foča kaže kako tzv. Karlov most, preživjeli Bošnjaci iz Foče nazivaju mostom smrti. “Odavde je sijana smrt i na ovaj most su dovođeni upravo zatvorenici iz KPD-oma, ubijani i bacani u Drinu”, ističe Spahić.

Na Karlovom mostu, koji je nijemi svjedok najvećih stradanja Bošnjaka kroz historiju, nije bilo prelaska za Bošnjake, most i Drina ispod njega su grobnica za hiljade nedužnih ljudi ovog kraja čiji je jedini grijeh bilo njihovo ime i prezime, podsjeća Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata iz Foče.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH obraćajući se prisutnima na mostu stradanja u Foči pozvao je pravosudne institucije da procesuiraju zločince koji su još uvijek na slobodi.

“Najmanje 3.000 Bošnjaka Foče ubijeno je tokom agresije na BIH od čega porodice još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima 627 nestalih kako bi im mogli klanjati dženazu. Foča je općina u kojoj je najviše žena ubijeno i silovano tokom agresije. Sistemsko silovanje i zlostavljanje žena bilo je dio sveobuhvatnog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje bošnjačke zajednice sa ovog područja. Bošnjaci Foče su ubijani, mučeni, pritvarani i sistemski progonjeni, a cilj je bio da nas ovdje više nema. Po svim mjerilima ovdje u Foči je izvršen genocid. 22.000 Bošnjaka je protjerano, ubijeno, silovano, i izgubio im se svaki trag sa područja gdje su vijekovima živjeli kao svoji na svome, od toga 3.000 ubijenih, ogroman broj, nažalost još ne utvrđen, silovanih žena. Kako nazvati to nego genocidom”, poručio je Džaferović.

U okviru obilježavanja upriličena je i promocija knjige “Foča u 16. stoljeću” autora Muamera Hodžića te su proučeni Jasin i dova za sve nevino ubijene bošnjačke žrtve.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti