Search

Ministar Lokmić prisustvovao 32. godišnjici masakra u ulici Ferhadija

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 32. godišnjice masakra u ulici Ferhadija, kada je od agresorske granate život izgubilo 26, a teško povrijeđeno 108 naših sugrađana. Bio je to prvi i jedan od tri najveća masakra građana Sarajeva u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

Sarajlije su poranile da stanu u red za hljeb kojeg je prvih ratnih dana bilo sve teže nabaviti.

Život su tada izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Nikada ne smiju biti zaboravljena ova imena i 27. maj 1992. godine.

– Danas se prisjećamo jednog od najtežih dana u historiji opkoljenog Sarajeva zločina nad civilima koji su stradali prije 32. godine. Poginuli su i ranjeni naši sugrađani koji su čekali svoje parče hljeba u opkoljenom gradu. Mi pamtimo i ne zaboravljamo sve naše žrtve, istakao je Lokmić.

Na mjestu stradanja cvijeće su položili članovi porodice i prijatelji ubijenih, kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić u ime Vlade Federacije BiH te delegacije ostalih nivoa vlasti, udruženja i građani.

Ostale aktuelnosti