Search

U MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA OBAVLJENA KOMEMORACIJA, DŽENAZA I UKOP 71 ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

U fabriku akumulatora u Potočarima stigle brojne delegacije i zvanice koje su prisustvovale komemorativnom skupu povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici te kolektivnoj dženazi i ukopu 71 srebreničke žrtve.

Komemoracija povodom 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica počela je intoniranjem himne BiH, nakon čega je predviđeno obraćanje zvanica.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, obraćajući se na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima, kazao da su na ovom mjestu i na ovaj dan primjerene samo šutnja i molitva, ali vrijeme u kojem živimo od nas zahtjeva da govorimo, da ponovo podignemo glas i odgovorimo onima koji još nisu razumjeli ili ne žele da razumiju zastrašujuću poruku genocida koji je počinjen u Srebrenici.

– Šta se ovdje desilo u ljeto 1995. godine dobro je poznato. Odredi smrti zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića nakon višegodišnje opsade slomili su otpor iscrpljenih branilaca i pogubili hiljade zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, želeći da na ovom prostoru potpuno zatru postojanje jednog naroda – kazao je Izetbegović.

Šta su i kome su skrivili ovdje mučki pobijeni muškarci, dječaci, starci, ljudi koji su branili svoje porodice i gole živote, svi do jednog, ostat će, kaže Izetbegović, tajna zauvijek skrivena u tamnim ponorima duša zlikovaca koji su to počinili.

Istakao je da sva krivica petnaestogodišnjeg Damira Suljića i sedamdesetdvogodišnjeg Alije Salihovića, čije će kosti danas biti sahranjene u Potočarima, jeste ta što su bili muslimani, Bošnjaci i što su rođeni u Srebrenici.

– Đemila Mahmutović je pored ove, imala i krivicu odanosti prema braći i muškoj rodbini uz koje je ostala, ne želeći ih napustiti ni pred smrću koja je izvjesno dolazila – kazao je Izetbegović.

Naglašava da su i Ujedinjene nacije ostale “nijeme i pasivne“, navodeći da su danima dobivali precizne podatke o pokoljima koji traju, imali satelitske snimke rastućih masovnih grobnica, “ali su zaštićenu zonu UN-a kukavički prepustili totalnom pokolju koji će biti upamćen kao najsramniji trenutak UN-a i jedan od najmračnijih trenutaka ljudske civilizacije“.

– Savjest zločinaca se nikada nije probudila. Oni i danas, kao i svih 22 godine koje su protekle, nastavljaju da skrivaju i negiraju zločin koji su ovdje počinili. Savjest civiliziranog svijeta nakon prvog šoka ipak se aktivirala – ocijenio je Izetbegović.

– Od borbe za istinu i pravdu nikada nećemo odustati – zaključio je Izetbegović.

Dopremijer Republike Turske Numan Kurtulmus poručio je na komemoraciji povodom 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ da se trebaju osvijetliti svi detalji ove tragedije i da nova mlada BiH neće izgraditi svoju budućnost na temelju mržnje.

– Turska vidi BiH kao da je dio nas. Znajte ako se vama nešto desi da i naš narod s vama pati. Vi ste u našim mislim i molitvama – izjavio je Kurtulmus izražavajući najiskrenije saučešće šehidskim porodicama.

Naglasio je svi oni koji su počinili zločine na području Srebrenice moraju odgovarati pred sudovima.

– Ujedinjene nacije ne mogu biti samo jedna organizacija koja bilježi ono što se dešava. Mi ćemo također dati doprinos da se genocid ne zaboravi. Ne dozvolimo da se ikada zaboravi, ali da se od svega ovoga stvori jedan snažan sistem koji neće dozvoljavati odgovornima da ne polažu nikakvu odgovornost – rekao je Kurtulmus.

Smatra da je Bosna i Hercegovina i nakon velikog broja šehida koji su stradali u genocidu napredna i snažna država.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 71 žrtve genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u “dolini bijelih nišana“ u Potočarima.

Mnogi od njih danas će smiraj naći pored svojih očeva, braće, rođaka… koji su ranije ukopani u Potočarima.

Danas će biti ukopani posmrtni ostaci očeva i sinova, braće, ali i sedam maloljetnika koji su te 1995. godine bili dječaci starosti od 15 do 17 godina i čija je mladost prekinuta na brutalan način. Najmlađi među njima je petnaestogodišnji Damir (Kemal) Suljić, koji je i najmlađa žrtva na ovogodišnjoj dženazi.

Među žrtvama čiji će posmrtni ostaci danas biti ukopani u Potočarima je i jedna žena, Đemila (Mahmut) Mahmutović, koja je imala 33 godine kada je ubijena.

Najstarija žrtva koja će smiraj naći danas u Potočarima je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine.

Kao i ranijih godina, nažalost, mnogi će danas ukopati nekompletne posmrtne ostatke svojih najmilijih, pa čak i samo nekoliko kostiju koje su do sada pronađene i identificirane.

Jedan broj posmrtnih ostataka zvanično je identificiran i DNK analizom i od porodica, ali zbog nekompletnosti tijela porodice se nisu odlučile za ukop ove godine, u nadi da će u narednom periodu biti pronađen još neki dio skelata njihovih najmilijih.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti