Search

U Prijedoru obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Prijedor, 24.11.2019. godine: Polaganjem cvijeća na centralnom šehidskom mezarju i svečanom akademijom, u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Prijedoru.

Među prisutnima je bio i federalni ministar Salko Bukvarević kao i brojne patriote i saborci, komandanti. U svojim obraćanjima prisutni su kazali da se treba sjetiti svih onih koji su kroz historiju branili i čuvali državnost Bosne i Hercegovine. Naveli su da su kroz historiju kroz Bosnu i Hercegovinu prolazile razne vojske, ali da je ova zemlja opstajala. Istakli su i da nikada ne smijemo zaboraviti sve koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, njenu slobodu i slobodu svih naroda koji ovdje žive.

Poručeno je da trebamo da se prisjetimo i svečano obilježavamo ovaj veliki praznik države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana na svakom pedlju naše domovine. Dan kada je u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje  ZAVNOBIH-a čijim će odlukama biti potvrđena viševjekovna državnost Bosne i Hercegovine kao zajedničke domovine svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku  i svaku drugu pripadnost. Samo u jednoj noći 25.11.1943. godine potvrđena je istina koju zna svaki Bosanac i Hercegovac, da je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas.

Ministar Bukvarević je uz čestitke kazao kako je izuzetno sretan što se Dan državnosti obilježava u Prijedoru te da je to dobra poruka, da je 25. novembar praznik svih građana koji vole ovu državu i koji je doživljavaju kao svoju domovinu.

“Bosna i Hercegovina i njeni narodi su kroz historiju plaćali visoku cijenu da odbrane i očuvaju jedinstveni bosanskohercegovački duh.  I bez obzira na tu visoku cijenu, nikada nisu odustali od toga.  Siguran sam da nikada i neće jer bi time odustali od bića ove zemlje. Armija RBiH je također bila antifašistička, i u posljednjem ratu kada je izvršena brutalna agresija na našu državu pokazali smo da su narodi koji žive na ovim prostorima zadržali duh antifašizma koji se prožima stotinama godina unazad” kazao je ministar Bukvarević.

Ovom prilikom ministar Bukvarević se osvrnuo na jučerašnje hapšenje Osmana Osmanovića te je istakao da je takav čin dokaz agresije na istinu o časnoj odbrani naših branilaca. Poručio je da će Federalno ministarstvo u skladu sa svim raspoloživim mogućnostima podržavati sve naše branioce u dokazivanju istine, a da je potrebno u ovom trenutku politički, pravno i finansijski  da pružimo podršku svim našim braniocima i komandantima protiv kojih se vode procesi. Naveo je da je ovo još jedan sraman čin te da su branioci Armije i MUP-a RBiH bili pripadnici herojske armije koja se časno odbranila od agresora.

Prisutnima su se obratili i Dževad Smajić, predsjednik Udruženja veterana Krajine 1992-1995 koje je organizator današnjih aktivnosti, kao i bivši pripadnici 17. viteške krajiške brdske brigade Osman Menković, Suad Jusović i dr Zlatko Škerić a sadržaj akademije su upotpunili učenici iz Kozarca koji su izveli prigodan kulturno-umjetnički program.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti