Search

U Sarajevu obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim braniocima, te prvom predsjedniku i vrhovnom komandantu ARBiH Aliji Izetbegoviću u Sarajevu obilježila Dan Armije RBiH i Dan 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Na Šehidskom spomen mezarju Kovači u Sarajevu, danas polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, obilježena 19. godišnjica 2. pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i 32. godišnjica formiranja Armije Republike BiH.

Armija RBiH formirana je 15. aprila 1992. godine Armija RBiH, stoga se taj dan uzima kao Dan Armije RBiH koja je u svojim redovima, tokom rata, okupila patriote koji su stali na prvu liniju fronta odbrane RBiH, dijeleći ideju slobodne i nezavisne države.

Tekovine Armije RBiH baštini 2. pješadijski (rendžerski) puk OSBiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma Armije RBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i ostalim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta Armije RBiH.

Ostale aktuelnosti