Search

Vrijedna donacija za Regionalni odbor “Merhameta” Tuzla : Borci donirali poljoprivredne proizvode Narodnoj kuhinji “Imaret”

Vrijedna donacija za Regionalni odbor “Merhameta” Tuzla :

Borci donirali poljoprivredne proizvode Narodnoj kuhinji “Imaret”

Predstavnici nekoliko boračkih zadruga koje djeluju na području Hercegovačko-neretvanskog kantona donirali su značajnu količinu poljoprivrednih proizvoda Regionalnom odboru “Merhameta” Tuzla za potrebe  Narodne kuhinje “Imaret”.

Demobilisani borci iz Stoca, Čapljine i susjednih hercegovačkih općina dopremili su i uručili  “Merhametu” oko dvije tone krompira, luka, patlidžana i drugog povrća proizvedenog na njihovim poljima.

-Donacija je izuzetno značajna za nas jer su u pitanju namirnice koje inače nabavljamo na tržištu. Protekla godina nije bila baš rodna, pa imamo manje donacija poljoprivrednih proizvoda od lokalnog stanovništva. Zahvaljujemo se borcima koji i na ovaj način pomažu najugroženije među nama- istakla je Mensura Husanović, direktorica RO “Merhameta” Tuzla.

Ovoj značajnoj humanitarnoj akciji je prisustvovao i Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević.

– Ovo danas je izuzetno lijepa akcija boračkih zadruga Hercegovine, ljudi kojima smo mi pomogli da žive od svog rada, a oni zahvaljujući toj pomoći žele da pomognu i drugima. Ove godine su proizveli velike količine proizvoda i odlučili su da jedan dio toga poklone Narodnoj kuhinji “Imaret” u Tuzli. Obratili su se nama i mi smo ih uputili ovdje jer znamo kolike su potrebe. Ovo je jedna lijepa akcija. Koristim priliku da pozovem sve dobre ljude koji imaju viška sredstava da pomognu ljudima koji su u stanju potrebe – kazao je ministar Salko Bukvarević.

– Pošto se bavimo poljoprivredom, a i mi smo u ratu bili gladni i žedni, znamo kako je to biti, pomažemo one kojima je to danas najpotrebnije – kazao je Almir Korajić iz boračko-poljoprivredne zadruge iz Čapljine.

Merhamet MDD Regionalni odbor Tuzla provodi projekt „Ishrana socijalno ugroženih građana putem Narodne kuhinje“ još od 1999. godine. Obroci se pripremaju u glavnoj kuhinji koja se nalazi u Tuzli u objektu Expres restorana i svakodnevno distribuiraju na područje 4 općine Tuzlanskog kantona: Tuzli, Kalesiji, Gračanici i Lukavcu, gdje se dijele na ukupno 16 punktova. Mnogim teško bolesnim i nepokretnim osobama hrana se dostavlja na kućni prag. Trenutno se putem Narodne kuhinje u toku jednog dana priprema i distribuira ukupno 2.450 obroka. Među njima je oko 500 korisnika iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica.

Za većinu korisnika ovo je i jedini način preživljavanja, a broj onih kojima je pomoć potrebna je i veći, čemu zbog ograničenih kapaciteta, nedovoljnih sredstava i udaljenosti od punktova podjele nije moguće udovoljiti.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti