Search

Za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca 1.200.000 KM

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) u saradnji s četirima kantona osigurao je 1.200.000 KM za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, u okviru projekta zapošljavanja koji je inicirao federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Predstavnici Tuzlanskog kantona, koji je jedan od učesnika projekta sa 100.000 KM, danas su u Sarajevu potpisali Ugovor o realizaciji projektnih aktivnosti. Ugovor su potpisali direktorica FZZZ-a Helena Lončar, ministar za boračka pitanja TK-a Fahrudin Skopljak i direktor Službe za zapošljavanje TK-a Senad Muhamedbegović.

TK je prvi potpisao Ugovor, a slijede takva potpisivanja za Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton koji su osigurali po 100.000 KM za svrhe projekta i Hercegovačko-neretvanski koji je izdvojilo 200.000 KM. Ostatak novca, 700.000 KM osigurao je FZZZ.

Potpisivanju je prisustvovao federalni ministar Salko Bukvarević koji je kazao da šansu za zaposlenje čeka 5.100 djece šehida i poginulih boraca.

– U cijeloj prošloj godini smo radili pripreme za ovaj projekt, ali evo došli smo do jednog dijela realizacije projekta, s TK-om. Ministarstvo nastavlja sa ovim projektom, zapošljavanjem djece šehida i poginulih boraca, i zapošljavanja svih drugih boračkih kategorija – istakao je Bukvarević.

Pozvao je sve ljude koji obavljaju javne pozicije da imaju  moralnu i zakonsku obavezu da pomognu djeci šehida, te poginulih boraca da se zaposle.

Federalni ministar je rekao da je 2016. dobro krenula sa aktivnostima zapošljavanja. Izdvojio je zapošljavanje više od 60 djece u firmi „Igman“ za jedan dan, namjeru goraždanskih direktora namjenske industrije i kantonalnog premijera Emira Okovića  da u ovoj godini nemaju više nijedno dijete iz ove populacije na birou za zapošljavanje i saradnju kantonalnih vlada s FZZZ-om.

– Nadamo se da će narednih godina ovaj projekt, saradnja FZZZ-a i kantona, imati više sredstava od 1.200.000 KM na raspolaganju, a da ćemo u naredne tri godine reći da smo značajno utjecali na smanjenje broja djece šehida i poginulih boraca na biroima – rekao je Bukvarević.

Direktorica FZZZ-a Helena Lončar je pojasnila da je Upravni odbor FZZZ-a krajem maja donio odluku o učešću u projektu za koji je za ovu godinu izdvojio 700.000 KM.

– Prepoznali smo da se radi o nečemu što je dobro, korisno i zato je tako svesrdno prihvaćeno – istakla je Lončar.

Projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca je inicirao ministar Bukvarević s predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Alminom Škrijeljom i predsjednicom Udruge poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO-a Jasnom Zlomislić.

Ostale aktuelnosti