Search

Zadrugarstvo je budućnost zapošljavanja

Jučer je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno –  oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević, sa predsjednikom Komisije „Transferi za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga“ Ademom Šačićem i predsjednikom Koordinacije boračkih udruženja  Šerifom Patkovićem obišao zadrugara Mehmeda Husakovića u Grapskoj, Općina Doboj, iz Zadruge „Kalem“.

Resorni ministar je sa Komisijom, u skladu sa planom i dinamikom posjete aplikantima po Javnom pozivu Ministarstva, izvršio terensku posjetu Grapskoj u Općini Doboj, zadrugaru, povratniku, demobilisanom borcu i zlatnom ljiljanu Mehmedu Husakoviću.

Zadrugar Husaković prisutnima je prezentovao projekat proizvodnje CNC mašina, što je i navedeno u aplikaciji i što će rezultirati ponudom jeftinijih CNC mašina na BH tržištu, te se zahvalio resornom ministru na obilasku i na svemu onom što čini za boračku populaciju, sa posebnim osvrtom na projekat „zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija kroz boračke zadruge“.

Ministar Bukvarević je iskazao spremnost da se pomogne ovakvim projektima, ali i svim drugim projektima koji stvaraju nova radna mjesta. Politika ovog ministarstva jeste da se pomogne boračkim kategorijama da sebi obezbjede radno mjesto kroz samozapošljavanje, te tako omoguće svojoj porodici egzistenciju. Time se potvrđuje da je prioritet ministarstva da se u zapošljavanju prije svega poštuje zakon, da prednost imaju   djeca šehida i poginulih boraca, RVI,  demobilisani borci i članovi njihovih porodica.

Izlaz iz svih problema boračkih kategorija je upravo zapošljavanje i to je velika šansa da se borcima vrati dostojansto, istakao je ministar Bukvarević.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti