Search

ZLATNI LJILJAN ZAMO DUČIĆ – JEDAN OD HEROJA ODBRANE SARAJEVA

Sarajevo, 25.9.2018. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je, u haremu Ali Pašine džamije, prisustvovao obilježavanju godišnjice pogibije ratnog komadanta 101 motorizovane brigade i dobitnika zlatnog ljiljana Zame Dučića.

Pored polaganja cvijeća i učenja fatihe, te odavanja dužne počasti, održan je čas historije, na kojem se prisutnima obratio predsjednik Udruženja boraca Manevarskog bataljona 101 motorizovane brigade Hamdija Lagumdžić.

– Zamo Dučić jedan je od mnogih primjera koliko je Sandžak bio i koliko će uvijek biti vezan za Bosnu. On je sin Sandžaka koji je dao svoj život u odbrani Republike Bosne i Hercegovine kao komandant i pripadnik Armije RBiH. Zamo nije jedini sin Sandžaka koji je svoje posljedne uzdahe i svoje kosti ostavio pod našom Bosnom, te smo dužni sjetiti se tih heroja i gazija kao najmilijih – kazao je Lagumdžić.

Zamo (Abdulj) Dučić, rodjen je 8. februara 1967. godine u Plavu, u Sandžaku, nedaleko od Plavskog jezera. U Sarajevu je završio Trgovačku skolu i radio je u Arhivu grada Sarajeva. Poginuo je 24. septembra 1994. na Jasenu-Vareš, kao vojnik, na dužnosti komadanta manevarskog bataljona u 101. motorizovanoj brigadi. Posthumno je 1995. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan”.

Ostale aktuelnosti