Search

Ministar Bukvarević na obilježavanju 25 godina Prve brigade policije Stari Grad

Prigodnom ceremonijom koja je počela intoniranjem državne himne BiH, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima, te postrojavanjem i smotrom veterana, koja je propraćena prigodnim kulturno-umjetničkim programom, danas je na Trgu oslobođenja ‘Alija Izetbegović’ obilježena 25. godišnjica Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo.

Uz veliki broj građana, saboraca, te federalnog ministra za pitanja boraca Salke Bukvarevića i predstavnika kantonalnih i općinskih vlasti, prisjetili su se, bivši  ministar unutarnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, prvi ratni komandant Prve brigade policije Stari Grad Ismet Dahić i tadašnji načelnik Policijske stanice Stari Grad Enes Bezdrob, herojskog puta ove proslavljene formacije i civilizacijskih vrijednosti za čije su se ostvarenje nesebično žrtvovali njeni pripadnici.

Sa današnje manifestacije odaslana je poruka podrške prvom ratnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odreda policije “Bosna“ Draganu Vikiću i Jusufu Pušini, bivšem ministru  unutarnjih poslova RBiH, koji se suočavaju s optužbama u slučaju “Veliki park“, u postupku koji se vodi u Sudu BiH.

Istaknuli su da je ovo prilika za evociranje sjećanja na one koji su najviše zadužili sve građane BiH, na hrabre branitelje BiH i njenog glavnog grada, koji su prije četvrt stoljeća odlučno stali na stranu istine i pravde, braneći temeljne civilizacijske vrijednosti i slobodu za sve građane BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, ili neku drugu pripadnost.

Poručili su da je samo na takav način bilo moguće garantirati mir, sigurnost i slobodu, ističući da su iste te vrijednosti aktuelne i danas, te da predstavljaju trajnu inspiraciju za sve patriote, riješene da njeguju i baštine tradiciju, orijentiranu ka očuvanju neovisnosti, cjelovitosti i demokrastkog razvoja BiH, prosperitetu njenih građana i njenom putu priključenja Evropskoj uniji i NATO-u.

Sudionike ceremonije pozdravio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, izražavajući zahvalnost pripadnicima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo, za koju je kazao da predstavlja formaciju-preteču svim drugim vojnim formacijama koje su stale u odbranu BiH i Sarajeva od agresije.

-…tada ste u vrijeme brutalne agresije na BiH bili jedina, legalna i organizovana policijska formacija, koja se suprotstavila četvrtoj vojnoj sili Evrope… – kazao je premijer Konaković.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti