Search

Obilježena 31. godišnjica deblokade Mostara i godišnjica pogibije heroja Midhada Hujdura Hujke

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovala obilježavanju 31. godišnjice pogibije brigadnog generala heroja oslobodilačkog rata Midhata Hujdura Hujke i njegovih saboraca prilikom akcije deblokade Mostara.

U okviru obilježavanja položeno je cvijeće i odata počast na mezarju Šehitluci. Prilikom svečane akademije koja je održana u Centru za kulturu Mostar kazano je kako je to bila jedna od najblistavijih vojnih operacija za odbranu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

Obilježavanje 31. godišnjice operacije deblokade Mostara, oslobađanja bjelopoljske kotline i pogibije brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke, obilježava se danas i sutra u sklopu manifestacije “Putevima pobjede ARBiH 1992-1996”, u organizaciji boračkih udruženja ARBiH s područja Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Legendarni mostarski komandant i heroj grada na Neretvi, Midhad Hujdur Hujka, poginuo je 30. juna 1993. godine, u odlučnim borbama za deblokadu Mostara. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Midhad Hujdur – Hujka ostat će zapamćen po svojoj junačkoj borbi za očuvanje Bosne i Hercegovine.

U borbama toga dana živote su, osim legenadarnog komandanta Midhata Hujdura Hujke, dali i njegovi saborci Jusuf Jelovac Jaba, Ćamil Džubur, Armin Ćišić Rambo, Zoran Imamović Popaj, Sabahudin Balavac Švabo, Faris Kalaba, Ifet Logo, Jusuf Zvizdić, Ramiz Husnić, Mujo Jelovac i Ramiz Dedić.

Ostale aktuelnosti