Search

Počele pripreme za obilježavanje 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 19.03.2019.: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a doc.dr. Salko Bukvarević održao sastanak sa predstavnicima Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga (OS) u povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Sastanku koji je održan u sjedištu Federalnog ministarstva prisustvovali su predstavnici Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH pukovnik Kasim Mešić i majori Mehdin Jakubović i Almir Kuluglić.

Centralna svečanost obilježavanja 14. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 27. godišnjice od formiranja Armije Republike BiH ove godine bit će upriličena u kasarni “Dubrave” u Živinicama, dok će se u okviru obilježavanja održati i niz drugih aktivnosti. Obilježavanje će početi 12. aprila, kada će se na spomen-mezarju “Kovači” položiti cvijeće i odati počast vrhovnom komandantu Armije RBiH  i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću kao i svim šehidima i poginulim borcima. Tim povodom održan je sastanak na kojem je dogovorena podrška Federalnog ministarstva u svim aktivnostima vezanim za ovogodišnje obilježavanje Dana Armije RBiH.

“Resorno ministarstvo će i ove godine pružiti svu potrebnu pomoć predstavnicima Oružanih snaga kako bi na dostojanstven način obilježili 27. godišnjicu formiranja Armije RBiH jer je obilježavanje značajnih datuma naša trajna obaveza, posebno obilježavanje Dana Armije RBiH, legalne i legitimne vojne sile koja je časno odbranila državu ali i sve njene građane” kazao je ministar Bukvarević.

Predstavnici Drugog pješadijskog puka OSBIH su naglasili da je značaj ovakvih obilježavanja posebno u tome što se istina o odbrani prenosi na mlađe generacije, evociraju se uspomene i čuvaju sjećanja na hrabre pripadnike Armije RBiH koji su dostojanstveno branili i odbranili državu BiH. Istakli su zahvalnost za nesebičnu pomoć i podršku resornog ministra i njegovih saradnika te da će i ove godine zajedničkim snagama učiniti da 15. april bude obilježen dostojanstveno i na način koji Armija RBiH i svi njeni pripadnici zaslužuju.

Ceremoniji obilježavanja u kasarni „Dubrave“ trebali bi prisustvovati visoki vojni zvaničnici, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona i općina, te predstavnici međunarodnih vojnih organizacija u BiH i vojno-diplomatskog kora akreditiranog u BiH, kao i predstavnici boračkih asocijacija i drugi gosti. Centralnoj svečanosti prethodit će i niz drugih aktivnosti, uključujući odavanje počasti svim šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH, uz prisustvo vojnih zvaničnika, predstavnika institucija vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona, općina i predstavnika boračkih organizacija.

Ovom prilikom ministru Bukvareviću uručen je i katalog „Domovina u srcu“ – Bosanskohercegovačke patriote u odbrani domovine – za čiju izradu je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida OOR-a dalo podršku.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti