Search

Obilježena 26. godišnjica osnivanja Trećeg korpusa Armije RBiH

Obilježena 26. godišnjica osnivanja Trećeg korpusa Armije RBiH

Maglaj, 01.12.2018. godine: Bivši saborci i delegacije su polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju i prigodnim  programom u okviru svečane akademije u Maglaju obilježili  26. godišnjicu osnivanja 3. korpusa Armije RBiH čiji borci su dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije na BiH.

Govoreći o ratnom putu Trećeg korpusa prisutni su se podsjetili herojskih napora i hrabrosti boraca ovog korpusa, podsjećajući na značaj teritorije koju su branili.

Prisutnima se, između ostalih, obratio i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević koji je uz čestitke za 26. godišnjicu osnivanja Trećeg korpusa podsjetio da ne smijemo nikada zaboraviti herojstvo naših šehida i boraca koji su hrabro stajali na liniji odbrane, štitili svoje porodice i svoju državu, te da trebamo učiniti sve da borci ostvare svoja prava. Posebno je naglasio da moramo omogućiti i uložiti sve napore da se sva djeca šehida i poginulih boraca zaposle te da ova oblast mora biti prioritet svih izabranih zvaničnika  jer, kako je kazao, da nije bilo njihovih roditelja danas ne bi bilo ni nas.

U Maglaju je izvršeno i postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, a kroz grad je upriličen i defile 25 zastava nekadašnjih brigada iz sastava Trećeg korpusa koje su nosili učenici i učenice osnovnih škola Maglaja.

“Za ovo što danas imamo plaćena je visoka cijena, zato je važno sjećati se i dostojanstveno obilježavati ovakve datume”, poručeno je između ostalog sa današnjeg obilježavanja.

Treći korpus Armije RBiH formiran je 1. decembra 1992. godine u Zenici. Do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma odigrao je ogromnu ulogu u odbrani onoga što danas imamo. Na ovom području ta snaga branila je oko milion stanovnika, među kojima je bilo i oko 200 hiljada protjeranih Krajišnika. Očuvali su svoju teritoriju i narod u vrlo teškim okolnostima i uslovima.

Podsjetimo, 6.343 borca Trećeg korpusa Armije RBiH su poginula, dok je njih 8.144 iz rata izašlo kao ratni vojni invalidi. Borci ovog korpusa odlikovani su sa 277 ordena “Zlatni ljiljan”, 41 ordenom “Zlatna policijska značka”, jednom “Medaljom za hrabrost” i četiri “Ordena za hrabrost”. Treći korpus Armije RBiH je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije RBiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti