Search

24. godišnjica od pogibije narodnog heroja Kapetana Hajre

Brojnim sadržajima koji su upriličeni u Nezuku, Sapni, Teočaku i Sniježnici, obilježena je 24. godišnjica smrti narodnog heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata, Brigadnog generala Hajrudina Mešića – Kapetana Hajre.

U Nezuku, na mjestu pogibije upriličen je vjerski program, a nakon toga su uz porodicu, prijatelje i mnogobrojne građane, te delegacije boračkih Saveza i Udruženja, Općine Teočak i Sapne, izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog Kantona i Federacije BiH i Oružanih Snaga BiH – II Rendžerskog Puka, položili cvijeće i odali poštu jednom od najvećih sinova Bosne i Hercegovine.

Nakon Nezuka, u parku u blizini Općine Teočak, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i brat rahmetli generala Bakir Mešić otkrili su bistu narodnom heroju Hajrudinu Mešiću – Kapetanu Hajri.

Premijer Tuzlanskog kantona kazao je „da nas ova bista treba podsjetiti na herojske podvige generala Hajrudina Mešića i njegove Lavove iz Teočaka, te dodao kako je bista izuzetno važna zbog mladih naraštaja“.

U svom obraćanju Suad Mustajbašić – predsjednik koordinacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma Općine Teočak  je rekao: -„30. oktobra, prije 24. godine poginuo je čovjek koji nas je sve zadužio svojim djelima. Tog 30. oktobra 1992.g. u temelje Bosne i Hercegovine utkan je život našeg komandanta, heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića. U vijeme kad se pokušavala rasparčati naša jedina domovina, kada je za Bošnjake, neprijatelj naumio nestanak i koncentracione logore, BiH je trebala spasioce i patriote koji će organizovati i povesti narod u slobodu.

Zvornik, Srebrenica, Kalesija, Tuzla, Sapna, Teočak, bošnjačka sela Općine Ugljevik, odnosno BiH i bošnjački narod su tada trebali Kapetana Hajru, a on je za svoju domovinu i svoj narod uvijek bio tu. Došao je kao dar Božiji da nas organizuje u našoj odbrani i da nas povede u najslavnije vojničke pobjede.

Zato ovdje u herojskom Teočaku, u herojskoj Sniježnici, iskazujemo dužno poštovanje i pričamo o jednom od najvećih heroja bosanskih, izuzetnom vojskovođi, komandantu, dobrom prijatelju, mužu, ocu i bratu.

Kao oficir i komandant 1. teočanske brigade, nesporno je bio vrhunski vojni stručnjak koji je za kratko vrijeme od običnih golobradih mladića u patikama napravio jednu od najelitnijih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine,  koja je postala sinonim za hrabrost bosanskog ratnika.

Komandantsku hrabrost, ličnu neustrašivost, požrtvovanost koja zadivljuje i odlučnost koja začuđuje, Kapetan Hajro je pokazao još u prvim borbama kad je pokazao da on ne komanduje svojim borcima iz dubine, nego u borbu uvijek ide prvi, na čelu momaka koji su u njega imali potpuno povjerenje.

Time njegov autoritet postaje nesporan, a ubrzo nastaje i legenda o umjetniku rata, nenadmašenom vojskovođi i spasitelju naroda.

Borbe na području sjeveroistočne Bosne, od zvorničke Kule, sapanjskog ratišta do deblokade Teočaka, Kapetana Hajru su učinili istinskom legendom u očima desetaka hiljada sapanjske i teočanske regije i cijele Bosne i Hercegovine.

Njemu i još osam Heroja oslobodilačkog rata Armije Republike BiH pripadaju prve stranice naše historije. Mi u Teočaku samo takvu historiju znamo i samo takvu priznajemo.

Samo smrt ga je onemogućila da se probije do Srebrenice kad je 30. oktobra 1992.g. dao život pokušavajući da pomogne hiljadama napaćenih Podrinjaca. Da je Kapetan Hajro ostao živ, koridor bi sigurno bio probijen i ne bi se desio genocid u Srebrenici jula 1995.g.

Prva teočanska brigada nastavila je svoju slavnu borbu, onako kako nas je učio Kapetan Hajro i Teočak je postao i ostao nepokoreno mjesto.

Teočak i narod Teočaka su odbranjeni uz velike žrtve. Za slobodu i odbranu domovine 1. teočanska brigada dala je bataljon od 341 šehida i na čije čelo je, do vječnosti, stao Kapetan Hajro.

Danas na ovom mjestu, u ime svih pripadnika 1. teočanske brigade, u ime svih bosansko-hercegovačkih patriota, u ime svih nas, zahvaljujemo se na svemu što je učinio za Teočak, Sapnu i cijelu BiH. Molim Svevišnjeg i Svemogućeg da nagradi rahmetli Hajrudina Mešića najljepšom nagradom. Neka je vječni rahmet Hajrudinu Mešiću, sinu Mehe i Zejfe, Kapetanu Hajri, brigadnom generalu, Zlatnom ljiljanu, heroju oslobodilačkog rata, jednom od najvećih sinova bosanskih“.

 

U ime Vlade FBiH, obilježavanju 24. godine od pogibije Kapetana Hajre, prisustvovao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević, koji je istakao, „da od ukupno devet heroja oslobodilačkog rata, mi na području Tuzlanskog kantona imamo tri heroja, a jedan od njih je i general Mešić. To je čovjek koji je bio jedan od organizatora odbrane BiH na prostoru sjeveroistične Bosne. Svojom herojskom borbom i vodstvom naroda u Teočaku, pokazao je da se može boriti, braniti i odbraniti od agresije. Zaista, njegove zasluge za odbranu BiH, kao i svih naših heroja i šehida, su nemjerljive, zato je važno da i u budućnosti oblježavamo ove značajne datume.“

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti