Search

Ministar Bukvarević prisustvovao donatorskoj večeri za izgradnju Centralnog šehidskog spomen-obilježja koje će biti izgrađeno u znak sjećanja na 457 poginulih civila i branilaca Žepe

Ministar Bukvarević prisustvovao donatorskoj večeri za izgradnju Centralnog šehidskog spomen-obilježja koje će biti izgrađeno u znak sjećanja na 457 poginulih civila i branilaca Žepe

Sarajevo, 12.12.2018. godine: Udruženje „Istočna Bosna“ i Medžlis Islamske zajednice Žepa u Sarajevu su organizirali donatorsku večeru za izgradnju Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Žepi u znak sjećanja na 457 poginulih civila i branilaca Žepe, nekadašnje ratne enklave u istočnoj Bosni.

Inicijativa za izgradnju je pokrenuta od neformalne grupe građana i u tu svrhu prikupljena su sredstva u iznosu od 10.756, 50 KM koja su uplaćena na račun Medžlisa Islamske zajednice.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je prepoznalo značaj ovog projekta te je za ovu namjenu uplatilo 7.000,00 KM. Dio sredstava za izgradnju prikupljen je i od Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica i Fonda Memorijala Kantona Sarajevo. Ukupan iznos do sada  prikupljenih novčanih sredstava je 53.756,50 KM, što je omogućilo početak gradnje spomen-obilježja, odnosno izradu projektne dokumentacije za dobijanje lokacijskih uvjeta za izgradnju Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Žepi, iskop temeljne trake, odvoz zemlje i potporni zid u iznosu od 20.000,00 KM.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević je ovim povodom kazao:”Centralno spomen-obilježje bit će vječno sjećanje na sve one koji su dali svoj život, bilo kao civili, bilo kao pripadnici Armije RBiH za odbranu Žepe. Mnogo je razloga za to, a prije svega, to je dug prema našim šehidima, borcima i civilima koji su izgubili živote u zaštićenoj zoni UN-a. Naša je posebna obaveza, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, i svih nas pojedinačno, da podržavamo izgradnju memorijalnih centara koji podsjećaju na sve nevino stradale u BiH, ali i najhrabrije sinove BiH. Izražavam lično zadovoljstvo zbog ovog projekta i očekujem da i druge institucije prepoznaju njegov značaj i pomognu realizaciju.”

Memorijalni centar u znak sjećanja na ubijene Žepljake imat će ovalni oblik i stepeništem će biti povezan sa kompleksom žepske džamije, a uz postojeće mezarje bit će izgrađen veliki šehidski nišan te mermerne ploče na kojima će biti ispisana imena poginulih. Na posebnim pločama bit će uklesana imena Avde Palića, Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića.

Večeri je, između ostalih, prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je u svom obraćanju istakao: “Postoje mjesta u BiH koja su sama po sebi spomenici prve kategorije i sve što činimo kao ljudi trebali bi činiti da ta mjesta održimo u životu. Jedno od takvih mjesta je Žepa. Mjesto nevjerovatne, epske geografije i mjesto gdje je život pustio duboke korijene kroz vijekove, koje je stoljećima bilo sigurno utočište našeg naroda. Istočna Bosna, naše Podrinje, naša Drina nisu granica nego most, veza i nešto što određuje identitet našeg naroda, zbog toga moramo učiniti sve da se pomogne život na ovom području. Naša je obaveza da pomognemo životu na prostoru istočne Bosne, da produžimo kulturu sjećanja a Žepa je mjesto koje trebamo čuvati, oživjeti, razvijati i koje ne smijemo nikada zaboraviti.”

Prema predračunu ukupni radovi na projektu iznosit će 130.000,00 KM. Sredstva koja nedostaju za nastavak izgradnje Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Žepi iznose 76.243,50 KM. S tim u vezi organizirana je i donatorska večera kako bi se obezbijedila preostala novčana sredstva za izgradnju.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti