Search

26 GODINA OD FORMIRANJA ČETVRTOG KORPUSA ARMIJE RBIH

Konjic, 16.11.2018. godine: Jedinstvena organizacija boraca Konjica, u ime temeljnih boračkih udruženja ARBiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), obilježila je 26. godišnjicu formiranja 4. korpusa Armije RBiH.

Brojne delegacije Jedinstvene organizacije boraca, Saveza ratnih vojnih invalida, Unije veterana, porodica poginulih boraca i šehida, udruženja Zlatnih ljiljana tim povodom posjetili su mostarske Šehitluke i učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odale dužno poštovanje svim borcima palim pod zastavama 4. korpusa u borbi za slobodu države Bosne i Hercegovine. 4. korpus je formiran 17. novembra 1992. godine Odlukom Predsjedništva BiH i naredbom štaba vrhovne komande Armije RBiH.

Nakon Mostara delegacije su posjetile i šehidska mezarja u Jablanici, Konjicu a program je završio svečanom akademijom u Konjicu.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je u svom obraćanju, između ostalog, naveo da je 4. korpus zajedno sa drugim korpusima bio garant očuvanja države Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je ratni put bio težak, trnovit i bolan ali istodobno častan i dostojanstven te da će se generacije koje dolaze uvijek sjećati hrabrih momaka i djevojaka koji su branili i odbranili svoju domovinu.

Ukazao je na to da u budućem periodu moramo braniti lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića jer danas mnogi, dovodeći u pitanje lik Alije Izetbegovića, pokušavaju da udare u temelj na kojem mi kao narod stojimo, za kojeg je i Ričard Holbruk kazao da nije bilo njega, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine a ne smijemo zaboraviti da je 200 hiljada boraca vjerovalo tom čovjeku braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Prisutnima se obratio i federalni ministar za pitanja boraca doc.dr. Salko Bukvarević koji je uz čestitke za 26. godišnjicu formiranja 4. korpusa Armije RBiH kazao da su borci 4. korpusa Armije RBiH odbranili dolinu Neretve, koja je bila i ostala kičma države. Ministar se osvrnuo na četverogodišnji mandat i naveo da dostignuti obim prava za boračku zaštitu za vrijeme ovog mandata zahvaljujući Sporazumu Vlade FBiH i boračkih organizacija, prvi put nije umanjivan i da su redovno i bez zakašnjenja isplaćivane invalidnine i naknade za sve korisnike. Također, ministar Bukvarević je upozorio kako zbog nejedinstva boračkih saveza i udruženja i uplitanja određenih politika, okrenutih prikupljanju jeftinih političkih poena, Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, nažalost, nije usvojen te da u narednom periodu ovo pitanje treba biti prioritet u rješavanju.

Ratni komandant 4. korpusa Armije RBiH Mustafa Polutak je u svom obraćanju, govoreći o ratnim danima, podsjetio da na očuvanju domovine treba ozbiljno raditi i danas te da posebnu pažnju nadležne institucije i društvo moraju posvetiti boračkoj kategoriji i njihovim pravima.

Obilježavanje u Konjicu započelo je krosom učenika osnovnih i srednjih škola općine Konjic, nakon čega je otvorena izložba “Domovina u srcu”, a upriličen je i vjerski program na Šehitlucima i Spomen-sobi, te na Trgu državnosti “Alija Izetbegović”, kod Centralnog spomen-obilježja Konjic.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti