Search

26. GODINA OD FORMIRANJA SPECIJALNE JEDINICE MUP-a RBIH – ODREDA POLICIJE „BOSNA”

U odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine 81 pripadnik ove elitne formacije dao je svoj život, a nekoliko stotina ih je ranjeno. U njenim redovima borilo se više od 1.500 specijalaca.

Sarajevo, 05.04.2018.godine: U povodu obilježavanja 26. godišnjice formiranja Odreda policije za specijalne namjene „Bosna“, u Sarajevu je upriličena svečana akademija.

Predsjednik Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” MUP-a RBiH Muriz Bukva rekao je da je ovo njihov dan te da je život za odbranu BiH dao 81 specijalac.

– Pripadnici Odreda policije “Bosna” u izuzetno teškim i često presudnim bitkama pokazali su kako se voli i brani domovina. Bila je to i ostala jedinica multietničkog sastava koja je uživala neizmjerno poštovanje i povjerenje građana, formacija koja je odlučno stala u odbranu očuvanja cjelovitosti države Bosne i Hercegovine, kao i istinskih civilizacijskih vrijednosti, zajedništva i suživota – kazao je Bukva.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević, je u ime ministartsva i u svoje lično ime čestitao godišnjicu jedinice i iskazao duboko poštovanje svim patriotima i onima koji su dali svoje živote i mladost za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Povodom godišnjice položeno je cvijeća i odata počast šehidima i poginulim borcima na mezarju Kovači u Sarajevu.

Odredu policije “Bosna”, tokom svog postojanja, uručeno je mnoštvo odlikovanja i priznanja: Orden zlatnog grba s mačevima, četiri Zlatna ljiljana i pet Policijskih medalja za hrabrost, 86 Zlatnih policijskih znački i 60 Srebrenih policijskih znački.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti