Search

26. GODIŠNJICA POGIBIJE ZLATNOG LJILJANA, HEROJA SAFETA HADŽIĆA I NJEGOVIH SABORACA

Sarajevo, 18.04.2018.godine: Dvadeset šesta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji naše odbrambeno – oslobodilačke borbe.

Na ovom mjestu okupile su se brojne delegacije, članovi porodice Hadžić i drugih članova porodica šehida i poginulih boraca, rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Safeta Hadžića.

U ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata, cvijeće su položili i počast odali general Ramiz Dreković i Sakib Halilović.

Na današnji dan, Safet Hadžić je zajedno sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem izgubio život na kapiji preduzeća “Pretis”, prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municiju neophodnu za odbranu Sarajeva. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu „Pretisa“ u Vogošći i njegov mezar na Kovačima, gdje je položeno cvijeće i proučena Dova. Povodom obilježavanja godišnjice pogibije Safeta Hadžića u zgradi Općine Novi Grad postavljena je izložba o liku i djelu ovog heroja oslobodilačkog rata.

Safet Hadžić jedan je od devet heroja u BiH odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti