Search

Ministar Nedžad Lokmić danas u Doboj Jugu, Jelahu i Tešnju uručio ugovore, ključeve i vozila za RVI 100% I grupe

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić sa saradnicima danas u Doboj Jugu, Jelahu i Tešnju uručio ugovore, ključeve i vozila za ratne vojne invalide 100% I grupe.

U Budžetu Federacije BiH za 2024. godinu osigurana su sredstva za sufinansiranje nabavke 50 putničkih automobila za RVI 100% I grupe, u ukupnom iznosu od 2.500.000 KM, što je povećanje od 1.000.000 KM u odnosu na 2023. godinu.

Članom 2. izmjene Uredbe o sufinansiranju nabavke putničkih automobila za ratne vojne invalide 100% I grupe je izmijenjen rok u kojem korisnici automobila ne mogu otuđiti automobil sa dosadašnjih sedam na tri godine.

Ovim izmjenama je propisano da Federalno ministarstvo vrši uplatu iznosa obezbijeđenih sredstava jednom korisniku do 50.000 KM, dok razliku iznosa prodajne cijene preko iznosa 50.000 KM snosi sam korisnik sredstava. Ovim sredstvima se može platiti i porez na dodatnu vrijednost.

Ove izmjene su donesene kako bi krajnji korisnici ovog prava dobili što kvalitetniji automobil koji će zadovoljiti njihove potrebe, s obzirom da se radi o najtežoj kategoriji ratnih vojnih invalida čije se zdravstveno stanje svakodnevno pogoršava.

– Ratni vojni invalidi 100% I grupe su najranjivija kategorija naših boraca. Resorno ministarstvo je prema  iskazanim zahtjevima ratnih vojnih invalida 100% I grupe odobrilo da sami sebi biraju odgovarajuće putničko vozilo koje predstavlja prijeku potrebu za život i olakšavanje svakodnevnih potreba. Ovo je najmanje što možemo uraditi u odnosu na dati doprinos u odbrani naše jedine domovine, istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti