Search

Bukvarević u Stupnom Dolu: Zaborav zločina rađa novi zločin

Stupni Do, Vareš, 23.10.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević odao počast ubijenim Bošnjacima u Stupnom Dolu i Varešu.

U selu Stupni Do kod Vareša obilježena je 26. godišnjica zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti kojeg su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane. U zoru 23. oktobra 1993. specijalne jedinice Apostoli i Maturice ubile su 38 osoba, među kojima sedamnaest žena, petoro djece i veći broj staraca, spalili 58 kuća i mjesnu džamiju te sedam osoba u Varešu.

U okviru obilježavanja tužne godišnjice, članovi porodica, građani Vareša te brojne delegacije, među kojima i delegacije vlada Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, koje su predvodili federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević i premijer Mirza Ganić, položile su cvijeće na spomen-česmi i odale počast ubijenim civilima.

“Dolaskom na današnje obilježavanje kroz tišinu koja nas okružuje spoznajemo šta se to dešavalo u Bosni i Hercegovini i da smo 26 godina nakon tih dešavanja spremni jedni drugima pružiti ruku i krenuti dalje. Ne postoje riječi koje mogu biti utjeha porodicama koje su izgubile najmilije ili ih vratiti, ali niko nema pravo da zaboravi ovaj zločin jer zaborav zločina rađa novi zločin” kazao je, između ostalog ministar Bukvarević.

Ministar Bukvarević je dodao i da  skup u Stupnom Dolu “dokazuje da se nije zaboravilo stradanje Bošnjaka u ovom mjestu i da zajedno šaljemo poruku da se nikad nikom ne ponove zločini koji su se desili. Neka dolazak svih nas danas bude primjer puta kojim trebamo krenuti i graditi suživot i našu domovinu, kako se to uobičavalu kroz hiljadugodišnju tradiciju na ovim prostorima”.

U svom obraćanju premijer Ganić je rekao kako je za ovaj zločin, kao dio udruženog zločinačkog poduhvata koji je presuđen pred Međunarodnim sudom u Hagu, odgovarala tek nekolicina ljudi, te da pravda neće biti zadovoljena sve dok i posljednji počinitelj ne bude izveden pred lice pravde.

“Na svima nama je odgovornost da svi izvršioci ovog zločina budu otkriveni i procesuirani. Svjesni smo da nema adekvatne kazne za zločin. Zločin je  sramota zločinaca, a bol, tuga i prkos je osobina žrtava. Neka svako nosi svoje obilježje”, kazao je premijer Ganić.

Nakon polaganja cvijeća upriličen je obilazak mezarja žrtava Stupnog Dola i Vareša te prigodan vjerski program.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti