Search

Dan šehida obilježen na mezarju Kovači: Sjećanje na najbolje bosanske sinove

Sarajevo, 05.06.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a sa delegacijom Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH položio cvijeće i odao počast šehidima i vrhovnom komandantu ARBiH rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. Cvijeće i vijence položili su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Salko Bukvarević, predstavnici Oružanih snaga, državnih, entitetskih i lokalnih institucija, porodica i saboraca. te brojne delegacije udruženja porodica šehida i političkih organizacija.

Ovim povodom član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao:“Na ovoj generaciji je da se na najbolji mogući način oduži bosanskim šehidima i poginulim borcima, onima koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo. Najbolje ćemo se odužiti tako što ćemo trajno brinuti o njihovim porodicama i trajno se boriti sve dok se ne izborimo za ideju za koju su se oni borili, a to je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda u kojoj će svi ljudi imati jednake slobode i prava. Nije danas tako ni na jednom ni na drugom planu ili nije bar onako kako bismo željeli. Puno je toga urađeno, puno toga još treba da uradimo kako bismo mogli da kažemo da smo učinili sve što možemo kada je u pitanju briga o porodicama šehida. Također, puno je toga što treba da uradimo kako bismo došli do cilja, a to je demokratska i cjelovita BiH u kojoj je svaki čovjek ravnopravan i u kojoj ne postoji nikakva opasnost u budućnosti ni od koga.”

U svom obraćanju ministar Bukvarević je naglasio da se “danas sjećamo najvećih i najhrabrijih bosanskih sinova, šehida, te da sjećanje na njih budi najveće emocije, vraća nas unazad 20 i više godina i svaki put probudi ono zaboravljeno. Bar bi tako trebalo biti kod svakog onog ko je protekli rat preživio s manjim ili većim posljedicama, ko je bio direktno involviran u sve ono što nam se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu”. Dodao je i da sjećanje na šehide treba probuditi ono najvrijednije u nama, a to je patriotizam, moral, hrabrost, jedinstvo, volju za napretkom prvo sebe, a onda i kompletnog društva, međusobnu saradnju, poštivanje roditelja, komšija, rodbine i autoriteta i sve drugo što su oni činili dok su bili među nama, jer oni to od nas uistinu očekuju.” Bukvarević je kazao da je Federalno ministarstvo servis svim braniocima ali da se posebna pažnja mora posvetiti djeci šehida i poginulih branilaca prema kojima imamo obavezu da ih zbrinemo i zaštitimo, jer su njihovi očevi živote uklesali u temelje naše domovine i zahvaljujući njihovoj žrtvi danas imamo slobodu i državu, zaključio je ministar Bukvarević.

Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar Vrhovnog komandanta Armije RBiH i prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića te je upriličen prigodan vjerski program.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti