Search

U Sarajevu obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 15.04.2021. godine: Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim braniocima, te prvom predsjedniku i vrhovnom komandantu ARBIH Aliji Izetbegoviću u Sarajevu je obilježen Dan Armije RBIH i Dan 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanju su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa delegacijom OS, potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida OOR-a, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u kantonu i gradu Sarajevu, te delegacije boračkih saveza, udruženja i organizacija.

– Danas na ovom mjestu sjetit ćemo se i odati počast onima koji su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo i koji su dali svoje živote za cjelovitu i nezavisnu BiH. Svi oni koji danas pokušavaju da atakuju na BiH moraju znati da je nezavisna i cjelovita BiH naša jedina sloboda i mi ćemo se za svoju slobodu boriti. Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo vezani za našu domovinu. Historija je učiteljice života i neka oni koji žele rušiti BiH konačno nešto nauče iz historije. BiH je sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile nasrtale na našu domovinu zahvaljući Armiji RBiH čiju godišnjicu danas obilježavamo – kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je također izrazio čestitku povodom 29. godišnjice osnivanja Armije RBiH sa porukom da se ne upropasti ono za šta su borci ginuli.

– Možda to danas izgleda tako, ali nismo mi to uzalud radili i nisu ovi ljudi koji su ovdje pokopani poginuli uzalud. Na nama je obaveza da ih se sjećamo, čuvamo i ne damo da se upropasti ono za šta su poginuli – kazao je Komšić.

Odavanje počasti upriličeno je uz prisustvo vojnih dužnosnika, predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona, grada, općina i predstavnika boračkih organizacija, shodno epidemiološkim mjerama.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti