Search

Delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u prvoj zvaničnoj posjeti Federalnom ministarstvu za boračka pitanja

Sarajevo, 18.06.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević u sjedištu Vlade FBiH održao je sastanak sa delegacijom Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde na čelu sa premijerkom Aidom Obućom i kantonalnim ministrom za boračka pitanja Edinom Aganovićem.

Radi se o prvoj zvaničnoj posjeti delegacije BPK-a s obzirom na to da su pitanja boračko-invalidske zaštite prioritet u rješavanju te da zahvaljujući braniocima i njihovoj žrtvi danas imamo i slobodu i državu.

Ministar Bukvarević je zahvalio delegaciji na dolasku te ih je informirao o aktuelnom stanju u ovoj oblasti, projektima koji su u toku i koji se planiraju realizirati u narednom periodu. Podsjetio je da je trenutno prioritet u rješavanju pitanja u ovoj oblasti zakonsko rješenje za demobilizirane branioce kojim će i kantoni preuzeti određene obaveze, imajući u vidu da je boračko-invalidska zaštita prema Ustavu zajednička nadležnost Federacije i kantona. “Ova kategorija branilaca je u stanju potrebe, nerijetko vrlo teškog zdravstvenog stanja. Naša je obaveza da u skladu sa mogućnostima pomognemo ovim saborcima i za ovu namjenu ćemo u Budžetu Federacije obezbijediti dodatnih 50 miliona KM. Zbog toga smo se opredijelili da federalnim zakonom obuhvatimo demobilizirane branioce iznad 57 godina starosti, koji su godinu prijavljeni na birou za nezaposlena lica i koji imaju godinu učešća u Oružanim snagama a nemaju nikakvih primanja. Za branioce ispod 57 godina preporuka je da kantoni svojim odlukama i shodno mogućnostima daju rješenja za njihovo zbrinjavanje, kroz projekte zapošljavanja, samozapošljavanja ili na neki drugi način.”

Premijerka Obuća je kazala da je ovaj kanton dao podršku donošenju zakonskog rješenja za demobilizirane branioce te da će u okviru svojih mogućnosti dati doprinos u njegovoj implementaciji. Istakla je da će u narednom periodu na području BPK-a biti realizirano nekoliko projekata u sklopu kojih očekuju i podršku Federalnog ministarstva. Posebno je istakla značaj projekta izgradnje centralnog spomen-obilježja braniocima u Goraždu za čiju izgradnju su potrebna značajna finansijska sredstva. Radi se o projektu čija izgradnja će biti podijeljena u dva dijela, prvi dio će obuhvatiti grube građevinske radove a drugi dio keramičke i druge radove. Podsjetila je da je Goražde grad heroj te da branioci sa ovog područja zaslužuju spomenik koji će trajno svjedočiti o njihovom herojstvu generacijama koje dolaze.

Ministar Aganović je ovom prilikom kazao da će Goražde ove godine biti domaćin Memorijalnog turnira “Alija Izetbegović” koji organizira Savez boraca Federacije Bosne i Hercegovine te zahvalio za podršku Federalnog ministarstva u ovom izuzetno značajnom sportskom događaju u znak sjećanja na prvog Predsjednika Republike Bosne i Hercegovine i Vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića.

Na sastanku su razmatrana i druga pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, prije svega zapošljavanje djece šehida i poginulih branioca za što su u ovom kantonu već počeli određeni pregovori sa privrednim subjektima. Zaključeno je da je porazna činjenica da više od 20 godina nakon agresije djeca najboljih bosanskih sinova nisu zaposlena te da će se posebna pažnja i napori posvetiti rješavanju ovog pitanja.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti