Search

Delegacija iz Kotor-Varoši u posjeti ministru Bukvareviću

Sarajevo, 28.06.2019. godine: U sjedištu Vlade Federacije BiH ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević ugostio je delegaciju iz Kotor-Varoši, na čelu sa predsjednikom Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju u Kotorvaroškoj dolini Muhamedom Mehmedovićem

Na sastanku su prezentirane aktivnosti koje se planiraju u narednom periodu. Potpisani su i ugovori o sufinansiranju značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata te sufinansiranju održavanja i uređenja spomen-obilježja na ovom prostoru.

Ministar Bukvarević je ovom prilikom zahvalio gostima za sve napore koje ulažu i pomažu našim borcima u ovom dijelu domovine te istakao da će Ministarstvo i u narednom periodu činiti sve kako bi se pomoglo našim borcima povratnicima kroz brojne projekte. Podsjetio je da su neki od projekata u kojima je učestvovalo ovo ministarstvo izgradnja Spomen-obilježja šehidima u krugu “Sultan Sofi Mehmed-pašine” džamije te kontinuirano sufinansiranje održavanja mezarja na ovom području.

Predsjednik Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju u Kotorvaroškoj dolini Muhamed Mehmedović je istakao da u skorijem period očekuju i zvanično, svečano otvorenje prostorija koje su izgrađene za potrebe rada ovog Udruženja u kojem se pruža pravna i druga pomoć za naše borce povratnike te da posebnu zahvalnost u ovo ime duguju resornom ministru koji je nekoliko puta posjećivao Kotor-Varoš i na više načina pomagao borcima i povratnicima u Kotor-Varoši. Od neizmjernog je značaja mogućnost da branioci koji žive na području bh. entiteta RS mogu aplicirati na sve projekte Ministarstva i to zahvaljujući odluci ministra Bukvarevića, zaključio je Mehmedović.

Ministar Bukvarević je s borcima povratnicima govorio i o drugim problemima s kojima se oni i njihove porodice suočavaju. Kazali su i da je neophodna jača institucionalna pomoć našim borcima na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, jer su se oni borili za cijelu državu i sve njene građane. Ovom prilikom gostima iz Kotor-Varoši poklonio je knjigu „33.055 za državu“ autora Hasiba Mušinbegovića. Riječ je o monografiji 33.055 poginulih pripadnika Armije RBiH u OOR-u 1992-1995 koja predstavlja spomenik najboljima među nama, onima koji su dali život za svoju državu, državu Bosnu i Hercegovinu i civilizacijske vrijednosti bh. prostora.

U ime Medžlisa islamske zajednice Kotor-Varoš i „Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju kotorvaroške doline“ ministru Bukvareviću su uručeni prigodni pokloni u znak zahvalnosti za nesebičan doprinos u realizaciji brojnih projekata i pruženoj pomoći.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti