Search

Godišnjica 3. korpusa Armije R BiH

U Tešnju je danas defileom ratnih zastava i polaganjem cvijeća na  Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima obilježena 31. godišnjica osnivanja 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 1. decembra 1992. godine na osnovu odluke od 18. augusta kojom je tadašnji komandant Štaba Vrhovne komande Sefer Halilović naredio osnivanje vojnih korpusa. Sjedište korpusa je bilo u Zenici. Tokom agresije 6.343 borca ovog korpusa su dala svoje živote za domovinu, dok ih je 277 odlikovano najvećim pojedinačnim vojnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“.

– Mi danas u Tešnju govorimo o jednom tako značajnom datumu, koji nije važan samo za područje srednje Bosne, nego i za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine. Svojim prisustvom, pokazujemo svoj patriotizam i zahvalnost svima onim koji su svojim životima i dijelovima tijela branili i odbranili državu BiH. Nama u amanet je ostavljeno da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su ostvarili borci Armije RBiH. Patriotima Trećeg korpusa, članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobiliziranim borcima, komandantima, u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i u svoje lično ime  upućujem čestitke povodom godišnjice osnivanja 3. korpusa Armije Republike BiH,– kazao je Lokmić

Ovu manifestaciju, u saradnji s temeljnim boračkim organizacijama ZDK-a, tradicionalno je organizovao Savez ratnih vojnih invalida ZDK. Svečana akademija je održana u Domu kulture Tešanj.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti