Search

Imenovan Organizacioni Odbor 15. Međunarodnog memorijalnog bokserskog turnira „Mustafa Hajrulahović – Talijan“

Ministar Bukvarević predsjednik Organizacionog Odbora Međunarodnog memorijalnog bokserskog turnira „Mustafa Hajrulahović – Talijan“

Međunarodni memorijalni bokserski turnir ”Mustafa Hajrulahović – Talijan” bit će održan i ove godine u Sarajevu, u znak sjećanja na generala Armije Republike BiH Mustafe  Hajrulahovića.

Ovogodišnji turnir je 15. po redu, a održavanje je planirano krajem septembra.

Organizacioni odbor na današnjoj konstituirajućoj sjednici za predsjednika je izabrao federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića, a za dopredsjednike načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića i poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo Dževada Rađu.

Organizacioni odbor 15 turnira ”Mustafa Hajrulahović – Talijan” čine 22 člana.

Na sjednici je naglašena važnost sjećanja na lik i djelo čovjeka kakav je bio general Hajrulahović koji je u ratnoj 1992. godini, pored drugih zasluga, bio osnivač Bokserskog kluba ”Zlatni ljiljani”, koji egzistira i danas, a koji je inicijator i osnovna tehnička podrška organizacije ovog turnira.

Ministar Bukvarević je kazao da je osnovna zadaća Federalnog ministarstva za pitanja boraca obilježavanje značajnih datuma i sjećanje na značajne ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

– Jedan od najhrabrijih sinova BiH je naš general Hajrulahović koji je svojom hrabrošću pokazao kako se voli i brani domovina. Naša trajna obaveza je da o takvim ljudima govorimo mlađim naraštajima i odajemo dužnu počast njemu, i svim naših šehidima i poginulim borcima – naglasio je Bukvarević.

Istakao je da je Hajrulahović, pored toga što se brinuo o odbrani Sarajeva i BiH, vodio računa i o ostalim aktivnostima.

– Sportisti, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja i drugih institucija na ovakav način žele da čuvaju sjećanje i uspomenu na lik i djelo Mustafe Hajrulahovića – Talijana – naveo je ministar Bukvarević.

Turnir će biti održan 23. i 24. septembra u sarajevskom centru Skenderija, a ušao je u kalendar zvaničnih turnira Bokserskog saveza BiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti