Search

Izetbegović, Novalić i ministri Bukvarević i Ramić u posjeti Tuzlanskom kantonu

TUZLA, 21. aprila (FENA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, zajedno s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i njegovim suradnicima, posjetio je danas Tuzlanski kanton (TK).

S predstavnicima tog kantona razgovarano eje o posljedicama pandemija koronavirusa i izazovima koje je ova kriza donijela. Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona predstavili su aktivnosti koje je su u tom kantonu poduzete s ciljem suzbijanja pandemije te su prezentirane i posljedice, posebno u ekonomskom smislu.

– Raduje me da u Tuzlanskom kantonu zakonodavna i operativna vlast imaju odličnu saradnju. Novalić je iz ovog kantona i ima ‘živu vezu’ s ljudima u Vladi – kazao je Izetbegović.

Premijer Novalić je istaknuo da je na sastanku ostvaren uvid u aktuelnu epidemiološku situaciju, ali i sve mjere koje su poduzete na sanaciji posljedica.

– Vidjeli smo da su veoma dobro svjesni situacije, imaju mjere koje se uopće ne preklapaju s mjerama Federalne vlade, što je izuzetno dobro – kazao je Novalić, izražavajući nadu da će se kriza veoma dobro prevazići.

Pohvalio je rad Tuzlanskog kantona u zdravstvenom segmentu, istaknuvši značaj resornog kantonalnog ministarstva.

– Njihov angažman pokazuje da već od 12. marta nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom. U budućnosti ćemo se sve više baviti ekonomijom i u tom smislu je očigledno da Tuzlanski kanton ima sposobne igrače, a mi im stojimo u potpunosti na raspolaganju – dodao je Novalić.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je kazao da je kantonalnoj vladi prioritet borba s ekonomskom krizom, uz zadržavanje svih epidemioloških mjera.

– Sve svoje mjere konceptualno koordiniramo s Vladom FBiH kako ne bi došlo do preklapanja te do toga da pojedine kategorije obrtnika i privrednika ostanu zakinute za finansijska sredstva – naglasio je Tulumović.

S druge strane, trenutno se očekuje prijedlog rebalansa federalnog budžeta, ali i donošenje takozvanog “korona-zakona” o čemu se govorilo tokom posjete Tuzli te je Novalić naveo da su osnovne postavke zakona određene u dogovoru sa svim političkim subjektima.

– Zakon se može doraditi u Vladi BiH i Federalnom parlamentu i mi ne bježimo od toga da se neke stvari ubace, posebno ono što se odnosi na referentne mjesece i slično – istakao je Novalić.

Osim ovih tema razgovaralo se i o kreditnom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od 330 miliona KM i činjenici da nije usvojena odluka o povlačenju tih sredstava na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, a Izetbegović je kazao da je razlog to što predložena odluka nije pratila odluku MMF-a.

– Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda naprosto treba uskladiti tu odluku i ona će proći. To treba uraditi što prije – kazao je Izetbegović.

Premijer Novalić je istaknuo da su u pitanju tehnički detalji koji nisu bili podešeni na pravi način, odnosno ko će vraćati novac te da će to sasvim sigurno riješiti komunikacija između MMF-a i Vijeća ministara BiH u narednom periodu.

Učesnici sastanka razgovarali su i o distribuciji sredstava koja dolaze od PDV-a kao i gradnji puteva.

Povodom 25. godišnjice postojanja Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona (SRVI-TK) Predsjedništvo SRVI-TK donijelo je odluku da aktuelnom dopredsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću dodijeli najveće priznanje Saveza “Zlatni znak”.

Uz ovo priznanje, koje se dodjeljuje za kontunuirani rad i pomoć RVI TK, Izetbegović je primljen u počasno članstvo Saveza. Od osoba koje nisu ratni vojni invalidi status počasnog člana dodijeljen je još samo prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću.

Priznanje je Bakiru Izetbegoviću uručeno danas tokom njegove radne posjete Tuzlanskom kantonu. Osim njega, priznanja su uručena i premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, federalnom ministru za izbjeglice i raseljene osobe Edinu Ramiću, federalnom ministru za pitanja boraca Salki Bukvareviću, Skupštini i Vladi TK te predsjedniku KO SDA TK Fahrudinu Skopljaku.

Ostale aktuelnosti