Search

Livno: Obilježena godišnjica osnivanja Patriotske lige

Livno, 23.08.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je svečanoj akademiji u povodu obilježavanja formiranja Patriotske lige Livno.

Svečanoj akademiji prisustvovali su pripadnici Patriotske lige i borci iz Kantona 10, te predstavnici PL BiH, ali i gosti iz Sarajeva, Hercegovačko-neretvanskog kantona, SBK, USK, Zvornika, Nevesinja kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

Obraćajući se prisutnima ministar Bukvarević je objasnio rad i zalaganje Ministarstva u donošenju Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica te je upoznao prisutne da će u narednoj sedmici biti organiziran sastanak sa svim kantonalnim ministrima kako bi se iznašlo adekvatno rješenje i bili zbrinuti branioci koji imaju manje od 57 godina, koji nisu ostvarili prava kroz doneseni federalni zakon.

S obzirom na to da je ministar upoznat sa problemom priznavanja ranije izdatih rješenja i izdavanjem novih u odjelu odbrane u Livnu, pozvao je prisutne da svoja prava traže zakonski definiranim procedurama, da pišu tužbe, molbe, zahtjeve i koriste sve raspoložive pravne lijekove jer je to jedini put za rješavanje ovakvih i sličnih problema te da na tom putu ne smijemo pokleknuti.

Uz čestitke organizatorima u povodu godišnjice formiranja PL-a ministar je kazao i da su Bošnjaci u Livnu heroji jer je izuzetno teško biti Bošnjak u dijelu naše domovine u kojem se susreću sa nizom problema ali istrajavaju u borbi i ne napuštaju svoja ognjišta.

Prisutnima su se još obratili, u ime domaćina Mujo Sitnić i Sakib Halilović u ime PL BiH a svečanost je upotpunjena prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Kabinet ministra

 

Ostale aktuelnosti