Search

Mahmutbegović, Bukvarević i koordinacija boraca u Banja Luci na sastanku sa Salkićem

Mir svima mora biti na prvom mjestu

Jučer su u Banja Luci potpredsjednica Fedracije BiH g-đa Melika Mahmutbegović, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata gosp. Salko Bukvarević i predstavnici koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz Armije Republike Bosne i Hercegovine predvođeni Šerifom Patkovićem, održali sastanak sa potpredsjednikom entitata RS Ramizom Salkićem.

Teme sastanka su status boraca Armije Republike BiH i članova njihovih porodica u entitetu RS, odluka o raspisivanju referenduma zakazanog za 25. septembar i secesionistička politika koju predvodi predsjednik manjeg BH entiteta.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je dala podršku povratnicima u entitet RS te aktivnostima potpredsjednika Salkića na očuvanju interesa te populacije i svih građana RS-a.

„Vlada FBiH je na raspolaganju povratnicima u RS-u da bi položaj povratničke populacije bio onakav kakav zaslužuju“ poručila je potpredsjednica Mahmutbegović, a kada je u pitanju referendum u RS-u, najavljen za 25.septembar, istakla je da je Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) stava da je to antiustavna i antidejtonska aktivnost, te da su oni na potezu kako bi zaštitili interese države BiH.

Povratka na prostor ovog entiteta ne bi bilo, da nije bilo snažne podrške Vlade FBiH u smislu logistike i finansijske podrške. Naravno, u taj proces su se uključivali i drugi, ali i u ovom trenutku najsnažnija je podrška Vlade FBIH,  naglasio je Salkić.

Salkić je rekao da je u zaključcima PIC-a dobro definirano stanje nakon raspisivanja referenduma u RS-u o 9.januaru, ali i naglašeno da PIC, kada je već potvrdio da u tome postoji antidejtonsko i antiustavno djelovanje, sada ima još veću obavezu da to sanksioniše i „da ovo stanje prekine te omogući da se u BiH dalje razvija mir, suživot, tolerancija i razumijevanje i da država napreduje ka EU.

Jasno smo poručili da je naša obaveza da pomognemo svim boračkim kategorijama podjednako ma gdje da oni žive. To je naša trajna zadaća. Takođe smo poručili da su borci imali svoje ciljeve u odbrani Bosne i Hercegovine a to je jedinstvena, cjelovita država. Da od tih ciljeva nikada nisu ni odustajali i da apsolutno smatramo da je očuvanje mira i prosperiteta zadaća svih organa države BiH, istakao je ministar Bukvarević.

Ministar Bukvarević naglašava poruku, kako svaki grad, pedalj države Bosne i Hercegovine mora da pripada svakom njenom građaninu.

Mi smo oni koji su svojom krvlju, sa svojim kolegama, četiri godine se borili za cjelovitost Bosne i Hercegovine. Svako ugrožavanje ovog pitanja je ugrožavanje naše borbe. Tu poruku smo poslali kako predstavnicima vlasti u Sarajevu, tako i u Banjoj Luci. „Mi stamenito i čvrsto stojimo na temeljima krvi bosanskohercegovačkih sinova koji su sačuvali i odbranili BiH. Onima koji kažu da je BiH surogat i da je teško održiva, poručujemo da je neupitno da BiH ostaje cjelovita“ rekao je Patković.

Pozvao je boračke kategorije u RS-u da razgovaraju o očuvanju mira u BiH te predsjednika RS-a da se suzdrži od određene retorike, navodeći da se borci i građani BiH ne plaše i da će BiH biti i u budućnosti.

Koordinaciju boračkih udruženja pristeklih iz Armije Republike BiH čine Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Saver ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

Prema već ustaljenoj tradiciji, sutra će federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, sa predstavnicima boračkih organizacija posjetiti mezarje Veljaci u Bratuncu i Memorijalni centar u Potočarima. Cilj je podsjetiti na nevino stradale Bošnjake u protekloj agresiji.

„To je prilika i da se pripadnici boračkih kategorija okupe u tim gradovima. Da se prouče Fatiha i Jasin na mezarjima. Sve to sa jasnom porukom da je naša zadaća da te nevino stradale građane Bosne i Hercegovine nikada ne smijemo zaboraviti. I da neprestano šaljemo poruku da se agresija i genocid više nikada nikom ne dogode na ovom prostoru“ rekao je ministar Bukvarević.

U okviru posjete Banjoj Luci, upriličen je i sastanak sa banjalučkim Muftijom, Osmanom ef. Kozlićem, koji je upoznao delegacije sa stanjem u Muftijstvu Banja Luka, odnosno sa stanjem u povratničkim džematima koje pokriva banjalučko muftijstvo.

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti