Search

Ministar Bukvarević: Bajram šerif mubarek olsun

Sarajevo, 03.06.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH danas je uputio čestitku svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

Poštovanim porodicama šehida i poginulih branilaca, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja, demobiliziranim braniocima, saborcima i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u domovini i dijaspori, želim Bajram šerif mubarek olsun.

Neka i ovaj Bajram doprinese učvršćivanju i oplemenjivanju porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza i neka nas sve zajedno podsjeti na univerzalne i trajne poruke Bajrama o zajedništvu, brizi za siromašne i nemoćne te međusobnoj solidarnosti i poštovanju.

Ramazanski bajram nam stiže nakon ljepote i radosti koje su nam pružili dani posta, nakon mjeseca Ramazana u kojem se svaki musliman preispitao o svojima djelima i zatražio od dragog Boga oprosta za sebe, svoje najmilije i sve naše komšije. Bajram je radost u vjeri, radost u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružna govora, svoje ruke od ružnih djela.

U tom smislu želja mi je da dani Ramazanskog bajrama budu prilika za čestitanja i susrete, ne samo u krugu svojih porodica i familija, nego i za čestitanja i susrete sa našim komšijama, kako se u našoj domovini Bosni i Hercegovini stoljećima uobičavalo u ovakvim prilikama.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježavamo kao Dan šehida, najboljih sinova naše domovine, stoga Bajram posebno čestitam porodicama naših šehida uz poruku da posebnu pažnju moramo posvetiti ovoj kategoriji naših građana čiji najmiliji su utkali svoje živote u temelje naše države. Zahvaljujući njihovoj žrtvi ali i žrtvi svih branilaca Armije RBiH danas imamo državu i slobodu, zato ih se dovama sjetimo i u bajramskim danima.

Neka nas ramazanski ibadeti i bajramska druženja podstaknu da budemo bolji ljudi, da više brinemo jedni o drugima i da zajedno, ojačani novom energijom, gradimo društvo prosperiteta i sigurnosti za sve građane Bosne i Hercegovine.

Bajram šerif mubarek olsun

 

M I N I S T A R

Doc.dr. Salko Bukvarević

Ostale aktuelnosti