Search

Ministar Bukvarević i Premijer Novalić primili zlatne odbojkaše

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević primili su danas u sjedištu Vlade FBiH članove reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, koji su pobjedom u finalnom meču nad reprezentacijom domaćina Njemačke osvojili devetu uzastopnu zlatnu medalju na Evropskom šampionatu u Varendorfu.

Izabranici Mirze Hrustemovića su prvenstvo završili bez izgubljenog seta, a na tom putu savladali su selekcije Mađarske, Holandije, Srbije, Poljske, Ukrajine i Njemačke.

Trijumfom na Evropskom prvenstvu reprezentacija BiH osigurala je direktan plasman na Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru sljedeće godine.

– Čestitam vam još jednom na ovom velikom rezultatu kojim ste dokazali da vam nema ravnih u Evropi. Zaslužujete svaku pažnju jer ste pobjednici u konkurenciji kakvu imaju sve naše reprezentacije, bilo da se radi o fudbalu, košarci ili nekom trećem sportu. Znam koliko je truda i rada trebalo uložiti da se dođe do devete evropske medalje i ja vam želim na nastavite ovaj briljantni niz uspjeha – rekao je premijer Novalić.

Uz čestitke na novom trijumfu naših zlatnih momaka, ministar Bukvarević je istakao da nije slučajno što su sve tri titule, evropska, svjetska i paraolimpijska u Bosni i Hercegovini. Pored toga što je ponosan na sve uspjehe koje postiže reprezentacija u sjedećoj odbojci vrlo je značajna njihova uloga u rehabilitaciji invalidnih lica i ratnih vojnih invalida u njihovom aktivnom uključivanju u društvo jer na području Federacije djeluje najmanje 30 klubova sjedeće odbojke koji kupljaju na stotine invalidnih lica. U znak sjećanja na današnji susret selektoru Mirzi Hrustemoviću  ministar Bukvarević je uručio prigodan poklon.

U obraćanju nakon prijema selektor Hrustemović je istakao da je ova reprezentacija postala prepoznatljiv brend u Evropi i svijetu po medaljama, ali i po organizaciji.

Kapiten Sabahudin Delalić je izrazio nadu da će invalidni sport u budućnosti biti ravnopravnije tretiran i izjednačen sa ostalim sportovima, te uvjerenje da će Vlada FBiH putem resornog ministarstva izmijeniti uredbu o nagrađivanju vrhunskih sportskih rezultata u kojoj niko neće biti u neravnopravnom položaju. Zahvalio je i na podršci koju su javne kompanije pod ingerencijom Vlade FBiH pružile reprezentaciji, poželjevši da se ona nastavi i u budućnosti.

 

KABINET MINISTRA

Ostale aktuelnosti