Search

Ministar Bukvarević i premijer Novalić sa borcima fočanske 182. viteške lahke brigade

Sarajevo, 22.08.2019. godine: U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak kojem su prisustvovali premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predstavnici Udruženja 182. viteška (fočanska) lahka brigada.

Teme sastanka bile su održavanje manifestacije u povodu obilježavanja godišnjice osnivanja 182. viteške motorizovane brigade ali i izgradnja spomen-obilježja i pristupnog puta na Grebku.

Manifestacija će se održati u nedjelju, 25.08.2019. godine sa početkom u 10 sati a predviđeni su oficijelni dio u okviru kojeg će biti i vjerski program nakon čega će biti upriličeno narodno veselje.

S obzirom na to da Federalno ministarstvo daje podršku obilježavanju značajnih datuma i izgradnji spomen-obilježja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata i ovaj put je resorni ministar obećao podršku fočanskoj brigadi. Podršku je iskazao i premijer Vlade FBiH koji je istakao da su borci ove brigade bili u izuzetno teškom položaju te da su svojom hrabrošću i časnom borbom nadljudskim naporima branili svoj kraj, državu i svoje sugrađane.

Brigada je najviše kolektivno ratno priznanje a počasni naziv „viteška“ dobila je 1995. godine, na treću godišnjicu svog postojanja, kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava. Najviše ratno priznanje Armije RBiH  „Zlatni ljiljan“ dobilo je 19 pripadnika ove brigade.

Gosti iz 182. viteške brigade su uz zahvalnost za podršku i prijem pozvali premijera i ministra da im se pridruže na obilježavanju godišnjice osnivanja brigade. Pozvali su i sve sugrađane, saborce, prijatelje da dođu na Grebak kako bi svi zajedno odali počast šehidima i poginulim braniocima ali i kako bi se okupili i evocirali uspomene.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti