Search

Ministar Bukvarević i Udruženje generala BiH: Časno se sjećajući prošlosti gradimo budućnost

Sarajevo, 02.04.2019. godine: U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata danas je održan sastanak ministra doc.dr. Salke Bukvarevića sa delegacijom Udruženja generala Bosne i Hercegovine.

Tema održanog sastanka koji je iniciralo Udruženje generala BiH je bila aktuelna problematika, dosadašnje aktivnosti te nastavak saradnje sa Federalnim ministarstvom u narednom periodu.

Na sastanku je usaglašen zajednički stav i poziv svim udruženjima koja okupljaju boračku populaciju da je, zbog sve češćeg ugrožavanja istine o odbrani države i svih njenih naroda, potrebno masovnije, jedinstvenije i dosljedno obilježavanje svih značajnih događaja i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata. Podsjetili su da na ovaj način odajemo počast svim šehidima i poginulim borcima koji su živote uklesali u temelje naše države. Naglasili su da je obilježavanje datuma iz prošlosti važno i za žive svjedoke i učesnike u odbrani od agresora ali i za buduće generacije kojima se istina mora vjerodostojno prenositi jer je to naša trajna obaveza.

Iz Udruženja generala BiH su kazali da su članovi ovog Udruženja imali posebno intenzivne aktivnosti u pogledu pomoći optuženim pripadnicima Armije RBiH da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost te da je kao jedan od rezultata ovih aktivnosti osigurana mogućnost uplate novčanih sredstava svih članova Udruženja  direktno na račun Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije. Federalni ministar je informirao prisutne da je u prethodnom periodu pokrenuta šira akcija prikupljanja finansijskih i materijalno-tehničkih mogućnosti za jačanje Fondacije, kako bi se na taj način obezbijedila značajnija podrška braniocima Armije RBiH u sudskim procesima, te da je upućen apel svim institucijama, javnim i privatnim preduzećima, pojedincima da se uključe i pomognu našim braniocima koji su zbog dugih i skupih sudskih procesa dovedeni na rub egzistencije te da su određeni pomaci i rezlutati već vidljivi.

Dogovorene su i određene zajedničke aktivnosti koje slijede u narednom periodu, te tehnička podrška Federalnog ministarstva pri realizaciji istih.

Delegacija je iskazala zahvalnost resornom ministru za pruženu podršku u svim dosadašnjim aktivnostima Udruženja.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti