Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OBILJEŽAVANJU 22. GODIŠNJICE POGIBIJE IZETA NANIĆA

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OBILJEŽAVANJU 22. GODIŠNJICE POGIBIJE IZETA NANIĆA

Slobodarski dani viteškog grada Bužima je manifestacija koja već 22. godine čuva sjećanje na više od 500 poginulih boraca – šehida i hrabru borbu bužimskih vitezova u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. To je manifestacija koja simbolizira hrabrost, čast i dostojanstvo, i s druge strane tugu i žalost što je upravo u ovom mjesecu poginuo ratni heroj, general Izet Nanić.

U jutarnjim satima službena delegacija posjetila je mjesto pogibije generala Izeta Nanića i Mehe Bašića gdje su proučili Fatihu i položili cvijeće. Na samom mjestu pogibije prisutnim se obratio Agan Elkasović učesnik bitke, koji je prenio svoje dojmove i doživljaje današnjeg dana.

U znak sjećanja na bužimske vitezove, Udruženje mladih Bužim u okviru manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima, organizovali su pješački pohod ”Put Bužimskih vitezova“. U isto vrijeme po prvi put  BK “Bužim”  je organizovao biciklistički maraton “Uspon na Ćorkovaču”, gdje su učešće uzeli brojni klubovi sa područja Unsko-sanskog kantona kako bi odali počast svim bužimskim vitezovima, koji su ovu relaciju prelazili u ratnom periodu od 1992-1995. godine

Nakon klanjanja podne namaza imami MIZ Bužim proučili su Jasin i tevhid borcima -šehidima 505. Vbbr., te je održan i historijski sat “Sjećanja na heroje”.

Prisutnima se obratio i Federalni ministar za pitanje boraca Salko Bukvarević.

– Mi nismo željeli rat i borbu. Ona nam je nametnuta od agresora koji je imao za cilj da uništi bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. Mi moramo danas u miru da na ovako dostojanstven način očuvamo sjećanje na hrabru borbu i odbranu od agresora. Neka dušmani ove države znaju da mi i danas stojimo u stroju i da ćemo čuvati našu domovinu ako zatreba, rekao je ministar Bukvarević.

Na samom kraju prigodno predavanje u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme održao je muderis Nezim ef. Halilović koji je govorio o emanetu čuvanja sjećanja na šehide i sve pripadnike A RBiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti