Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OBILJEŽAVANJU 25. GODIŠNJICE STRADANJA 116 CIVILA U AHMIĆIMA

Ahmići, 16.04.2018.godine:  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju u Ahmićima, obilježena je 25. godišnjicastradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su ubili pripadnici HVO-a, u napadu na selo koji je počeo u rano jutro 16. aprila 1993. godine.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju u Ahmićima, odao je počast svim nevinim žrtvama ovog zločina.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položivši cvijeće na spomen-obilježje ubijenim stanovnicima Ahmića,  podsjetio je kako se danas obilježava i godišnjica stradanja Hrvata u Trusini, kazavši kako je potrebno ojačati državu i “zaustaviti klatno zla i one koji se poigravaju sa stabilnošću zemlje”.

U Udruženju građana žrtava rata “16. april” ističu kako su ogorčeni jer do danas tijela svih žrtava nisu pronađena.

U Udruženju su nezadovoljni i dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za stradanje u Ahmićima, a Bilić ističe kako su, većinom izrečene presude po zapovjednoj odgovornosti, a ne direktnim izvršiteljima.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Obilježavanje 25. godišnjice stradanja u Ahmićima nastavljeno je u džamiji u Ahmićima,  te otvaranjem izložbe fotografija.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti