Search

Ministar Bukvarević na obilježavanju 26. godišnjice Patriotske lige Bosne i Hercegovine

Patriotska liga BiH je zaustavila prvi udar agresora na Republiku BiH

Polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, te prvom predsjedniku Predsjedništva BiH i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću, na Kovačima je počelo  obilježavanje Dana Patriotske lige BiH. Tom prilikom je istaknut značaj Patriotske lige BiH, koja je formirana 10.06.1991.godine.

Pripadnici Patriotske lige Bosne i Hercegovine prvi su stali u odbranu, prihvatajući prvi udar nadolazeće agresije na međunarodno priznatu državu BiH, nakon čega je uslijedilo formiranje Teritorijalne odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine.Istaknuto je to na akademiji upriličenoj u sarajevskom Domu policije, a u povodu obilježavanja 26. godišnjice formiranja Patriotske lige BiH.

Sudionike svečanosti, kojoj su prisustvovali predstavnici velikog broja boračkih udruženja, te vladinih i nevladinih organizacija, pozdravio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević, istaknuvši nemjerljiv doprinos Patriotske lige BiH u organizaciji i pripremi odbrane države BiH i svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Govoreći u ime Vlade FBiH i resornog ministarstva, Bukvarević je podsjetio na zaključke skupa od 10. juna 1991. godine i proglasa kojim su svi građani BiH pozvani da brane domovinu od eventalne agresije, koja će uslijediti već naredne, 1992. godine, a koji gotovo u cijelosti korespondiraju s aktuelnim ciljevima i vrijednostima na kojima se temelji savremena vizija države BiH.

„Danas sam ovdje da izrazim duboko poštovanje prema poginulim saborcima i šehidima BiH koji dolaze iz redova Patrotske lige – kazao je ministar  Bukvarević, dodajući, istovremeno, poštovanje preživjelim organizatorima otpora i odbrane BiH, odnosno članovima Patriotske lige, te  ukazujući na napore koji se ulažu u rješavanje/definiranje njihovog statusa, prvenstveno putem odgovarajućih zakonskih rješenja, organizacijskih aktivnosti i kontinuiranog usaglašavanja podzakonskih akata“.

Uz čestitke u povodu značajne godišnjice, ministar Bukvarević je naglasio je da se čine odlučni napori orjentisani ka vraćanju dostojanstva pripadnicima Patriotske lige BiH, kao i mjesta i uloge koji joj objektivno pripadaju.

Sjećanja na historijski dan formiranja PL BiH i dešavanja koja su uslijedila evocirao je predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH Prof.dr. Salih Kulenović, podsjećajući da je vrijeme nakon formiranja obilježio niz savjetovanja radi konkretizacije zadataka i pravaca djelovanja na planu odbrane cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti BiH.

Te aktivnosti, kako je kazao, podrazumijevaju formiranje novih jedinica i obuku njihovih pripadnika, koji su morali raditi u strogoj ilegali i konspiraciji, a pod stalnom paskom struktura tadašnje državne sigurnosti i KOS-a bivše JNA.

„Po Odluci Predsjedništva RBiH od 9. aprila 1992. godine, štabovi i jedinice PL BiH ušle su u sastav TO RBiH, a odlukom istog organa u ulozi vrhovne komande od 23. juna 1992. TO RBiH preimenovana je u Armiju RBiH, jedinu legalnu i legitimnu oružanu silu na teritoriji međunarodno priznate Republike BiH“ – istakao je Prof. Kulenović.

Najavio je nove aktivnosti na planu objektivnog valoriziranja uloge PL BiH, uključujući prikupljanje arhivske i memoarske građe, te naučni skup o ulozi i značaju PL BiH u organiziranju otpora agresiji na BiH, planiran za kraj septembra, kao i izdavanje zbornika radova te monografije posvećene PL BiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti