Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OBILJEŽAVANJU DANA OTPORA U SAPNI I 26. GODIŠNJICE ELITNE JEDINICE CRNI LABUDOVI

Sarajevo,10.5.2018.godine: Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić prisustvovali su obilježavanju Dana otpora općine Sapna.

Riječ je o centralnoj manifestaciji koja se obilježava u znak sjećanja na odbranu ovog kraja u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ministri su proučili Fatihu i položili cvijeće na mjestu pogibije šehida Mehdina Hodžića, heroja oslobodilačkog rata i pripadnika jedinice Crni Labudovi, koji je svojim herojstvom zapamćen kao simbol otpora naroda ovog kraja u borbi za slobodu i opstanak.

Nakon posjete Saponi, ministar Bukvarević je sa  predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem prisustvovao svečanosti povodom 26. godišnjice osnivanja jedinice Crni labudovi i otvaranja centralnog spomen obilježja.

Na ovoj manifastaciji prvi se obratio predjednik Udruženja Boraca „Crni labudovi“ pukovnik Avdo Subašić i tom prilikom je predstavio ratni put elitne jedinice Armije R BIH Crni labudovi.

Predsjedavajući Izetbegović je nakon obraćanja prisutnima otvorio Muzej Crni labudovi i skupa s ministrom Bukvarevićem i porodicama poginulih pripadnika Crnih labudova otkrio centralno spomen obilježje za 79 šehida iz 36 općina koji su kao pripadnici ove elitne jedinice dali živote za Bosnu i Hercegovinu.

– Čast mi je što sam danas sa vama, što ste mi dali tu čast i tu dužnost da danas sa vama otkrijem spomenik. Čast mi je što sam poznavao borce jedinice Crni labudovi, što sam poznavao njihove komandante, njihove heroje, njihove Zlatne ljiljane, a posebna čast mi je što sam poznavao neke od šehida jedinice Crni labudovi – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je i na ulogu pripadnika Crnih labudova koji su učestvovali u bitkama za osvajanje Špicaste stijene iznad Sarajeva, a naročito na one koji su u tim bitkama izgubili živote.

– Nek je hvala i nek je vječno sjećanje na borce i na šehide jedinice Crni labudovi – kazao je Izetbegović na kraju obraćanja.

Ministar Bukvarević je govorio o liku i dijelu narodnog heroja Hodžić Mehdina – kapetana Senada, poznatijeg kao Crni labud i naglasio je ovom prilikom da je izuzetno ponosan što je bio dio te elitne jedinice.

-Kad je u pitanju odbrana Bosne i Hercegovine, Crni labudovi su jedinica koja se časno i pošteno borila protiv neprijatelja i bila dio slavne Armije Republike BiH, koja je branila i odbranila državu Bosnu i Hercegovinu – rekao je Bukvarević, te podsjetio na riječi komndanta Crnog labuda da se Bosna brani na Drini.

Nakon ceremonije otvaranja spomen obilježja, upriličen je ručak i druženje za porodice poginulih pripadnika Crnih labudova, gdje je uime Udruženja boraca „Crni labudovi“, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uručio članovima porodica poginulih pripadnika povelje, kao mali znak zahvalnosti što su njihovi sinovi, očevi i braća dali živote za jedinu nam domovinu.

Kabinet Ministra

Ostale aktuelnosti