Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE OPERACIJA “JESEN ‘94”

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević danas je prisustvovao obilježavanju 21. godišnjice operacije “Jesen 94”.

Uz prisustvo više stotina članova porodica šehida i poginulih boraca hercegovačko-neretvanskog kantona prvo je proučena Fatiha i Jasin na mezaristanu u Blagaju.

Nakon toga prisutni su se uputili na Podveležje,  na plato “Velina gomila” gdje su mnogobrojne delegacije boračkih udruženja položile cvijeće i proučile Fatihu na šehidskom spomen obilježju. Održan je prigodan program recitala i učenja ilahija.

Obraćajući se prisutnim  i poštovanim članovima  porodica šehida i poginulih boraca, Saborcima  bivšim pripadnicima  jedinica 4 Korpusa ARBiH koje su djelom učestvovale u operaciji „Jesen 94“, ministar Bukvarević je rekao:

„Čast mi je da sam danas ovdje na ovom posebnom mjestu i da Vas mogu poselamiti u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata  i Vlade Federacije BiH.

Danas na dan godišnjice izvođenja operacije Jesen 94 poklanjamo Fatihe na duše naših šehida ovdje na platou Podveležja, za duše šehida Hercegovine i za duše šehida cijele nam Bosne i Hercegovine. Sjećamo se naših šehida i poginulih boraca i zahvaljujemo im što su nam dali slobodnu Bosnu i Hercegovinu, svjesni smo da bez naših šehida i poginulih boraca ne bi ni bilo Bosne i Hercegovine.

Mi zajedno razvijamo  kulturu sjećanja i nezaborava. Sa ovakvih mjesta „šehidskih duša“ poručujemo svima da nam je Bosna i Hercegovina jedina i nezamjenjiva, slobodna, demokratska  i nezavisna Bosna i Hercegovina.

Na ovakvim mjestima se mora obećati da ćemo zajedno sa boračkim udruženjima više uraditi na zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca i da nam je to jedan od

prioritetnih zadataka u ovom mandatu. I naravno na prvom mjestu je naše opredjeljenje da se nivo dostignutih prava i  izdvajanja za boračku populaciju neće smanjivati. A iduće godine ćemo opet doći ovdje i reći šta smo od toga uradili.

Drago mi je da sam od aprila mjeseca o.g. svjedok na desetine ovakvih godišnjica i da nas je svake godine više, to je dobro, ali na ovakvim mjestima treba biti sa nama više djece, omladine, jer ovo su ovakva mjesta živi svjedoci  naše novije istorije, a djeca i omladina trebaju dolaziti ovdje i na ovakva mjesta da bi je učili našu svijetlu istoriju  i prenosili na naredne naraštaje, da se ne zaboravi“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti