Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OBILJEŽAVANJU JUBILEJA SEDME MUSLIMANSKE VITEŠKE BRIGADE

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević danas je u Zenici   prisustvovao obilježavanju 23-će godišnjice formiranja Sedme muslimanske viteške brigade Armije Republike BiH.

Obilježavanju jubileja ove značajne brigade prisustvovali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdin Bakir Izetbegović, premijer vlade zeničko-dobojskog kantona gdin Miralem Galijašević,premijer vlade srednjobosanskog kantona gdin Tahir Lendo, gradonačelnik Zenice gdin Husein Smajlović, Muftija travnički  i ratni komandanti proslavljene “Sedme”  i drugih brigada, proslavljenih u  Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Prostor dvorane na Bilmišću u Zenici bio je ispunjen do posljednjeg mjesta bivšim pripadnicima i saborcima Trećeg korpusa Armije RBiH i Sedme muslimanske viteške brigade.

Svoje poruke okupljenim su uputili  član Predsjedništva BiH Izetbegović, ministar Bukvarević, premijer Galijašević, muftija travnički, te ratni komandanti general Halil Brzina i brigadir Amir Kubura.

Posebno su prisutni pozdravili obraćanje Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, koji je govoreći nadahnuto o Sedmoj izjavio:”Obilježavajući ovu godišnjicu s ponosom u slobodi poručujemo da žrtva nije bila uzaludna. Nikada nećemo zaboraviti šta je ova brigade učinila za opstanak našeg naroda, bila je specifična u organizaciji i djelovanju, zbog čega smo naročito ponosni. Nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili Bosnu I Hercegovinu od agresije sa onima koji su počinili ratne zločine”.

U svom obraćanju Saborcima i prisutnim gostima  ministar Bukvarević je istakao da se zalaže za jedinstven nastup  boračkih organizacija koje će zajedno sa resornim federalnim ministarstvom raditi na poboljšanju prava i položaja boračke populacije, te da mu je drago da na dostojanstven način  danas obilježavamo jubilej Sedme u ovako velikom broju i da se i na taj način vraća dostojanstvo našim borcima pripadnicima ARBiH.

Naglasio je da je primarni cilj u ovom mandatu uraditi više na zapošljavanju boračke populacije, posebno djece šehida i poginulih boraca.

I kao poseban prioretitet ministar Bukvarević je izjavio da će raditi na institucionalnom organizovanju i pružanju pravne pomoći za bivše pripadnike Armije Republike BiH, kako one koji su povratnici na područje drugog entiteta, tako i one na području Federacije BiH.

Članu Predsjedništva BiH gdinu Bakiru Izetbegoviću uručena je spomen plaketa Sedme muslimanske viteške brigade.

Nakon susreta u sali “Bilmišće” prisutni su se uputili u prostore kasarne na Bilmišću u čijem krugu je proučena Fatiha i odata počast šehidima i poginulim borcima Sedme muslimanske viteške brigade.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti